7 tipov, ako dostať do detí zeleninu. Budú ju milovať

Gabriela Bachárová, 10. apríla 2020 o 04:59

S príchodom jari sa na náš tanier stále častejšie dostáva zelenina. Deti však majú na jej prítomnosť vo svojich bruškách často iný názor ako rodičia. Ako do nich zeleninu dostať bez odporu?

Zelenina je chutná, určite to pochopia aj vaše deti.

Foto: shutterstock.com

1. Na tanieri ju pekne upravte

Známa vec, že jeme aj očami. Ak je pokrm na tanieri zaujímavo a pekne upravený, máme tendenciu zjesť ho viac. Skúste deťom zo zeleniny vytvarovať veselé zvieratká, kvetinku alebo čokoľvek iného. Fantázii sa medze nekladú. Budú tak nadšené, že si ani nevšimnú, čo to vlastne jedia.

2. Ponúkajte zeleninu neustále

Veľa rodičov robí tú chybu, že keď vidí, ako dieťa zeleninu odmieta, vzdajú to a prestanú mu ju servírovať. Deti si na nové chute zvykajú pomaly, to môže byť príčinou, prečo nad paprikou či šalátom spočiatku odmietavo krútia hlavou. Neznamená to však, že im časom nezachutia. A hoci sa zeleniny najskôr nemusia ani dotknúť, vytrvajte a ponúkajte ju ako súčasť jedál.

3. Rodičia musia ísť príkladom

Chcete do detí dostať zeleninu, pretože viete, že je zdravá, ale sami k nej máte rezervovaný vzťah? Potom je viac ako pravdepodobné, že ju bude odmietať aj váš potomok. Naučte sa jesť zeleninu ku každému hlavnému jedlu alebo ju čo najčastejšie do jedál priamo pridávať. Zlepšíte svoje zdravie a budete dobrým príkladom pre svoje dieťa.

4. Prepašujte zeleninu do iných jedál

Ak dieťa zeleninu tvrdošijne odmieta, môžete sa uchýliť k nenápadnému podvodu a prepašovať ju do jedál, ktoré konzumuje bez problémov. Miluje pečené zemiaky? Šupnite k nim do rúry zeler. Ani nepozná rozdiel, taká dobrota to je. Pizza je obľúbeným jedlom všetkých detí. Nemusia však fičať len na šunkovej či salámovej. Prihoďte na ňu cuketu či papriku.

5. Sladké zákusky

Sladké milujú asi všetky deti, tak to využite. Mrkvu a červenú repu môžete nenápadne pridať do rôznych zdravších druhov zákuskov (s minimom cukru či múky), dokonca sú recepty priamo na mrkvovú tortu alebo zákusky s červenou repou či cuketou.

6. Spoločné pestovanie

Máte možnosť vypestovať si zeleninu na vlastnej záhradke? Vynikajúco! Dajte si s deťmi rande v hline. Nech si skúsia niečo samé vypestovať. Reďkovky, hrášok či šalát. Garantujeme vám, že ich potom s chuťou zjedia.

7. Skúšajte rôzne úpravy

Ak dieťa odmieta varenú zeleninu, skúste mu ju ugrilovať, upiecť či udusiť na masle. Možno mu iný spôsob prípravy jedla bude pripadať atraktívnejší a rado ochutná. Prajeme vám veľa úspechov!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >