7 tipov, ako doma zabaviť deti bez hračiek. Využite to, čo máte celkom určite v kuchyni

Gabriela Bachárová, 20. septembra 2023 o 06:45

Najlepšie hračky sú tie, ktoré máte doma bežne v kuchyni či komore. A hoci domáce vybavenie a zásoby potravín nie sú na hru pôvodne určené, deti dokážu často zaujať viac ako drahé hračky, s ktorými sa potešia len chvíľu a odložia ich nabok.

Dobrý deň, čo si kúpite v našom obchode? Máme chutné jablká... Hru na obchod deti milujú.

Foto: Shutterstock.com

Deti sa dokážu dokonale zahrať aj bez hračiek. Stačí im ukázať, čo skrývate doma na policiach či zásuvkách. Ponúkame sedem tipov na zabavenie potomkov z domácich zdrojov.

Popoluška

Na Popolušku, ktorej macocha v známej rozprávke prikázala prebrať strukoviny, sa môžu, samozrejme, zahrať i chlapci. Do misy vsypte hrach, šošovicu, cícer... Potom požiadajte dieťa, aby strukoviny prebralo. Hrach daj do tamtej misky, šošovicu do tejto... Deti si tak precvičia jemnú motoriku, hmat a naučia sa aj poznávať jednotlivé druhy strukovín (ak to ešte nevedia).

Výbuch sopky

Táto aktivita sa bude páčiť aj dospelým. Budete potrebovať menší užší pohár, ktorý položíte na plech, aby pri výbuchu domácej sopky nedošlo k znečisteniu okolia. Do pohára najskôr vsypte asi tri lyžice sódy, potom pár kvapiek prostriedku na umývanie riadov a asi 1,5 decilitra obyčajného octu. Spojenie zásaditej (sóda) a kyslej látky (ocot) vytvorí výbuch, našťastie úplne bezpečný. Pre ešte lepší efekt môžete ocot nafarbiť červeným potravinárskym farbivom a dojem lávy bude dokonalý.

Malý archeológ

Ak máte doma nazvyš trochu múky, vsypte ju do väčšej misy a ukryte do nej drobné predmety. Môžu to byť malé hračky, ktoré má dieťa vo svojej izbičke, nakreslené obrázky, prípadne drobné veci z kuchyne či celej domácnosti. Poproste potom dieťa, aby veci hľadalo. Ak už vie počítať, môžete mu vopred povedať, koľko predmetov má hľadať. Zahrá sa tak na malého archeológa. Tip na vylepšenie hry: dieťa hľadá predmety so zatvorenými očami a háda, čo objavilo.

Pánom vo vlastnej kuchyni

Zvažujete, že dieťaťu kúpite vlastné kuchynské vybavenie? Jednu kuchyňu však už doma máte. Dieťa sa predsa môže hrať s plastovými tanierikmi a pohárikmi, zopár ich určite vlastníte. Do výbavy budú ďalej patriť malé misky a kastróliky, zopár utierok, papierové obrúsky. Príbor môžete kúpiť plastový v papiernictve. Obaly z potravín nevyhadzujte, ale venujte ich deťom, v kuchyni sa im suroviny predsa zídu, hoci len tie imaginárne.

Hra na mamu a tatina

Ako prilákať deti k domácim prácam? Jednoducho. Nemali by ich vnímať ako povinnosti, do ktorých sa im nechce, ale ako hru. Tentokrát ako hru na dospelého, ktorý vyťahuje bielizeň z pračky, vešia ju, umýva a utiera riad, zametá či vysáva, varí a pečie. Každé dieťa chce byť predsa ako mamička či otecko a miluje napodobňovanie. Upevníte si tak vzájomný vzťah a deti aj nenásilne vediete k pomáhaniu, čo sa im v živote len zíde.

Pravý obchod u vás doma

Okrem hier na lekárov či učiteľov deti milujú aj hry na predavačov. A najlepšie je, keď môžu predávať skutočné veci, nie iba ich hračkárske napodobneniny. Skúste si doma založiť vlastný obchod s potravinami či oblečením. Najskôr budú predávať deti, potom sa role obrátia a predavačmi sa stanú dospelí. Určite si spolu užijete veľa zábavy.

Kreslenie na ľad

Dajte zmraziť vodu, ideálne do plastových misiek rôznych rozmerov. Po zmrazení ľad vyberte a dieťa vyzvite, nech naň niečo pekné namaľuje. Môžete použiť fixky, vodové či temperové farby. Potomka poteší nielen samotné tvorenie, ale i následné topenie ľadu, ktoré môže s nadšením pozorovať.

Tip na ľadové tvorenie: Veľmi pekný efekt vytvorí, keď dáte vodu zmrznúť napríklad do papierových formičiek na muffiny a do vody predtým vložíte rôzne ozdôbky či trblietky. Túto aktivitu však robte skôr v zime a vytvorené umelecké dielka si vystavte na okno alebo v záhrade, keď mrzne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >