30 či 40 centimetrov? Aká je optimálna vzdialenosť pri čítaní a podľa čoho spoznáte u detí očnú vadu

ahojmama.sk, 6. septembra 2024 o 06:03

Krátkozrakosť je najčastejšou očnou chybou, ktorá postihuje čoraz viac ľudí, vrátane detí. Dnes ňou trpí zhruba tretina populácie a Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že ich počet bude narastať.

Nechajte svojmu dieťaťu vyšetriť zrak.

Foto: Shutterstock.com

Krátkozrakosť alebo myopia je očná vada, pri ktorej dieťa vidí do diaľky rozmazane. Oko je pri tomto stave väčšinou dlhšie než má byť za štandardných podmienok a lúče vstupujúce do tohto oka sa nepretínajú na sietnici, ale pred ňou.

Že dieťa nevidí dobre, rozoznajú rodičia podľa toho, že napríklad nadmerne prižmuruje oči, približuje sa pri písaní alebo čítaní bližšie k zošitu či učebnici, prípadne sa sťažuje, že vidí horšie na školskú tabuľu. Môže sa tiež vyhýbať hodinám telocviku, kde sa cíti nekomfortne pre nedostatočnú orientáciu v priestore. „Pokiaľ sa dieťa takto sťažuje a horšie sa sústredí na učivo, je vhodné navštíviť očného lekára, ktorý posúdi zdravotný stav očí a prípadne odporučí vhodnú korekciu alebo liečbu,“ vraví Martin Slaný, odborný garant siete očných optík FOKUS. Odporúča však aj preventívne vyšetrenia zraku, pretože spočiatku aj malá refrakčná vada, ktorá dieťa nemusí obmedzovať, môže prerásť do nekontrolovaného nárastu dioptrií.

Rozšírenie myopie ovplyvňuje najviac zmena nášho životného štýlu. „Naše oči sú evolučne prispôsobené na pohľad do diaľky, lenže dnes trávime viac dňa a možno aj celé dni v školách a kanceláriách, kde vo veľkom používame digitálne zariadenia pri umelom osvetlení. Tieto faktory a najmä dlhodobý pohľad na krátke vzdialenosti menšie ako je 6 metrov spôsobuje prispôsobovanie oka tejto extrémnej zmene,“ vysvetľuje Martin Slaný.

Základom spomalenia progresie myopie u detí sú nielen špeciálne okuliarové šošovky, ale aj pobyt vonku na čerstvom vzduchu najmenej 3 hodiny denne. Ten je prospešný aj z dôvodu lepšieho a prirodzeného osvetlenia, pretože pri čítaní a učení sa v uzavretej miestnosti pri slabšom umelom osvetlení sú oči viac namáhané, a teda sú náchylnejšie k neprirodzenému rastu. Okrem toho je vhodné, aby dieťa obmedzilo čas pri používaní digitálnych zariadení. Pri činnostiach do blízka sa odporúča dodržiavať optimálnu vzdialenosť minimálne 40 centimetrov, zvlášť pri učení na mobiloch, tabletoch alebo na počítači a podobne.
Odborníci hovoria, že je tiež vhodné obmedziť hranie hier na týchto prístrojoch. Pokiaľ je nevyhnutné, aby dieťa trávilo dlhšiu dobu na digitálnych zariadeniach, sú odporúčané pravidelné cyklické prestávky, kedy sa dieťa pozerá uvoľnene do diaľky každých 20 minút na 20 sekúnd.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >