10 najklikanejších receptov na orechové košíčky

Gabriela Bachárová, 18. decembra 2021 o 04:01

Nielenže fantasticky chutia, ale keď ich pekne ozdobíte, na sviatočnom stole budú vyzerať veľmi dekoratívne.

Milované košíčky.

Foto: Varecha.sk

Košíčky s lahodnou orechovou plnkou patria medzi vianočné stálice slovenských domácností a aj preto web o varení www.varecha.sk pripravili rebríček najklikanejších receptov na túto maškrtu. Nájdete ich na tomto odkaze. A tu je malá ochutnávka, na čo sa môžete tešiť!

Suroviny:
Linecké cesto:
200 g hladkej múky
60 g práškového cukru
120 g margarínu
1/2 balíčka kypriaceho prášku
kôra z citróna
1 ks žĺtku
Plnka:
125 g mletých vlašských orechov
120 g práškového cukru
80 g hladkej múky
3 ks vajec
Na ozdobu:
marhuľová marmeláda
1 tabuľka čokoláda
vlašské orechy celé

Postup:
1. Do misky si postupne nasypeme všetky suroviny na linecké cesto: najprv múku, potom cukor, margarín, polovičku balíčka kypriaceho prášku, nastrúhanú kôru z citróna, a 1 žĺtok. Ručne vypracujeme zmes na hladké cesto. Na pomúčenej doske z cesta vytvarujeme valček. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm.

2. Okrúhlym valčekom z cesta vykrajujeme kúsky, ktoré potom vkladáme do košíčkov. Nadbytočné cesto odstránime tupou časťou noža. Linecké cesto v košíčkoch popicháme vidličkou, takto nám pri pečení príliš nenakysne. Do každého košíčka dáme čajovú lyžičku marmelády.

3. Pripravíme si orechovú plnku. Do cukru prisypeme mleté orechy, múku, 3 celé vajíčka a dôkladne premiešame. Náš tip: Do plnky môžete pridať podľa chuti trochu rumu, škorice, alebo postrúhanú citrónovú kôru. Orechovou zmesou plníme košíčky.

4. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 25 minút. Hotové košíčky vyklopíme a povrch namáčame v rozpustenej čokoláde na varenie. Nakoniec košíčky dozdobíme celými kúskami vlašských orechov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >