Študentka medicíny zozbierala rozprávky z celého sveta, získala ich od zahraničných spolužiakov

SITA, 13. marca 2023 o 04:50

Študentka medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach zozbierala rozprávky z rôznych častí sveta a vydala ich knižne. Desať rozprávok Ľubomíre Marczellovej porozprávali jej spolužiaci zo zahraničia. Autorka knihu aj sama ilustrovala. V knižke možno nájsť rozprávky z Grécka, Sýrie, Vietnamu, Venezuely, ale tiež z Nigérie, Číny či Švédska. Čitatelia si tiež budú môcť prečítať ruskú, ukrajinskú a namíbijskú rozprávku.

Ľubomíra Marczellová so svojou knihou.

Foto: LF UPJŠ

Kniha „S rozprávkou okolo sveta" vyšla vďaka podpore Slovenskej nadácie pre UNICEF, ktorá sa zameriava na pomoc deťom. „Už dlhšie pôsobím ako junior ambasádorka Slovenskej nadácie pre UNICEF, no všetky aktivity, pri ktorých som spolupracovala, boli zamerané na staršie deti. Moja mamka je učiteľka v materskej škole, preto mám k malým deťom blízky vzťah a chcela som urobiť niečo špeciálne pre nich. A keďže každé dieťa poteší pekná rozprávka, rozhodla som sa zozbierať rozprávky z rôznych kútov sveta od svojich spolužiakov z lekárskej fakulty a ponúknuť deťom zaujímavé čítanie ako súčasť multikultúrneho projektu pre materské školy. Tie si môžu knihu v elektronickej podobe stiahnuť z webovej stránky UNICEF v rámci programu Škola priateľská k deťom,“ uviedla Ľubomíra Marczellová. Za svoju najobľúbenejšiu rozprávku z knihy označila „Príbeh o dvoch bratoch“ pochádzajúci zo Sýrie.

Počas marca deťom hospitalizovaným v košickej detskej fakultnej nemocnici rozprávky z knihy čítajú členovia Klubu detskej nádeje Spolku medikov mesta Košice. Na prvom čítaní si pacienti, ale aj ich rodičia vypočuli rozprávku „Havran a ovocný strom“ pôvodom z Vietnamu. K čítaniu členovia Spolku medikov mesta Košice priniesli aj dekorácie súvisiace s Vietnamom a po čítaní spolu s deťmi vyrábali a vyfarbovali charakteristické kužeľovité klobúky z výkresov.

Aktivitu študentov ocenil aj dekan lekárskej fakulty profesor Peter Jarčuška. Ocenil najmä pomoc druhým a tiež tréning komunikácie s detskými pacientmi, ktorý môže študentstvo zúročiť v budúcnosti. „Taktiež ma potešila informácia o aktivite študentky, ktorá je autorkou knihy zozbieraných rozprávok od svojich spolužiakov. Na našej fakulte študuje aktuálne vyše 3 100 študentov, z toho asi 40 percent zahraničných študujúcich v anglickom jazyku. Sú medzi nimi mladí ľudia z viac ako päťdesiatich krajín sveta, takže sme naozaj multikulturálna fakulta a to dáva študentom rôzne možnosti vzniku priateľských vzťahov naprieč rôznymi krajinami i zaujímavej spolupráce do budúcna,“ vyjadril sa Peter Jarčuška.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >