Žlčové mydlo - lacný zázrak, ktorý perfektne odstráni aj odolné nečistoty

Gabriela Bachárová, 1. septembra 2022 o 04:18

Na škvrny si nemusíte kupovať drahé čistiace prostriedky. Postačí vám tak trochu zabudnuté žlčové mydlo. Účinné a v dnešnej dobe oceníte, že i lacné. Pomôže vám odstrániť z oblečenia aj odolné nečistoty.

Po odstránení škvŕn už len radosť z čistej bielizne.

Foto: shutterstock.com

Ako vlastne tento takmer zázračný produkt funguje? Je to mydlo s pridaním hovädzej (býčej či volskej) žlče, odtiaľ pochádza aj jeho názov a zafarbenie. Má zvyčajne hnedú či hnedozelenú farbu, tým sa ale určite nedajte odradiť, pretože obsahuje veľké množstvo zlúčenín, ktoré veľmi účinne rozkladajú nečistoty. Ide najmä o kyselinu glykocholovú a taurocholovú.

Naše babičky a prababičky určite nevedeli, čo všetko žlčové mydlo obsahuje, aj tak ho s veľkým úspechom používali. My sme na ich triky už zabudli, súčasná neľahká doba však velí hľadať lacnejšie varianty produktov, ktoré používame.

Na čo môžete žlčové mydlo použiť? Hodí sa na odstránenie nečistôt na oblečení, ako sú tráva, červené víno, jedlo, ovocie (napríklad broskyňa či marhuľa) a zelenina (napríklad špenát, paradajky), mastnota, hlina, atrament či temperové farby, pot a mastnota z pokožky a dokonca aj zaschnutá krv a veľa ďalšieho. Mamičky malých detí poteší, že je veľmi účinné aj na odstránenie škvŕn z látkových plienok.

A ak používate látkové menštruačné vložky, žlčové mydlo využijete určite aj v tomto prípade. Žlčové mydlo môžete použiť aj na odstránenie škvŕn zo sedačiek, poťahov či kobercov. Takzvané žlčové vločky sa odporúčajú na namáčanie, ale aj na pranie veľmi zašpineného oblečenia priamo v práčke.

Dôležitý tip
U škvŕn, ktoré majú bielkovinový pôvod, ako sú napríklad krv či vajíčka, nepoužívajte na čisteniu teplú či dokonca horúcu vodu. Mohlo by totiž dôjsť k zrazeniu škvrny a už by sa nedala odstrániť.

Ako na to?

Škvrny na oblečení či detských plienkach navlhčite, potrite ich mydlom, ktoré potom rukami do textílie votrite. Ešte pred tým však môžete urobiť skúšku istoty: mydlo naneste na skrytom mieste látky a vyskúšajte, či nezmení jej farbu. Až keď sa uistíte, že sa jej nič nestane, začnite so samotným čistením.

Po nanesení na textíliu nechajte nejakú dobu pôsobiť, odporúča sa asi štvrťhodinka, v prípade odolných škvŕn to však môžu byť až hodiny. Ak škvrna nezmizne, celý postup ešte raz zopakujte. Hlavne sa nevzdávajte a buďte trpezliví. Po tom, čo škvrnu odstránite, mydlo z látky pomocou vody odstráňte a dajte textíliu vyprať ako zvyčajne.

Je to normálne!
Niekedy sa stane, že žlčové mydlo má na svojom povrchu biely práškový povlak. Nemusíte sa báť, že je znehodnotené a patrí do koša, ide o prirodzený jav - vyzrážaný chlorid sodný, alebo jednoduchšie povedané soľ. Mydlo tak môžete bez obáv používať aj naďalej.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >