Život netopierov priblíži Noc s netopiermi

TASR, 4. septembra 2020 o 04:06

So životom netopierov a ich významom v prírode sa môžno zoznámiť na podujatí Noc s netopiermi, ktoré sa uskutoční v piatok 4. septembra od siedmej do pol desiatej večer pri pozorovateľni Krajskej hvezdárne na Malom diele v Žiline.

Krajská hvezdáreň v Žiline.

Foto: FB Krajskej hvezdárne Žilina

O živote netopierov, o pravdivosti či skôr nepravdivosti niektorých povier a výskume v Malej Fatre porozpráva odborný pracovník Správy národného parku Malá Fatra Tomáš Flajs. „Rozprávanie doplní premietanie zaujímavého filmu Strážcovia noci, prichystaná bude ukážka nárazovej siete na odchyt netopierov a počúvanie zvukov netopierov prostredníctvom batdetektora. Zároveň bude pripravená aj prezentácia pracovníkov hvezdárne a návštevníci budú mať príležitosť pozorovať nočnú oblohu, napríklad planétu Jupiter," uviedla Miriam Balciarová zo Správy Národného parku Malá Fatra.

Netopiere podľa nej mnohokrát v ľuďoch vzbudzujú neopodstatnené obavy. „Napríklad, že cicajú krv či zapletajú sa do vlasov. Získaním vedomostí a znalostí je možné prekonať pomyselnú bariéru medzi človekom a netopierom. Toto poslanie je dôležité aj z dôvodu, že netopiere neraz využívajú ľudské stavby na život a dochádza k častým kontaktom s človekom. Človek zároveň prispieva významnou mierou k ohrozeniu kolónií netopierov. Ich funkcia v prírode je pritom nezastupiteľná a v konečnom dôsledku pre človeka dôležitá. Napríklad jeden druh netopiera (večernica malá) skonzumuje počas noci 2000 až 3000 komárov," podotkla Balciarová.

Noc s netopiermi pripravili Správa národného parku Malá Fatra a Škola ochrany prírody Varín v spolupráci s Krajskou hvezdárňou v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a Spoločnosťou pre ochranu netopierov na Slovensku. Organizuje sa v rámci 24. ročníka Medzinárodnej noci netopierov, ktorú vyhlasuje od roku 1997 sekretariát Dohovoru o ochrane európskych populácií netopierov EUROBATS so sídlom v Bonne. Tento rok je zaregistrovaných deväť štátov so 14 podujatiami.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >