Žiadna chémia. V nemocnici vyvolávajú pôrod pomocou balónika

gb, 28. marca 2023 o 04:28

Mechanické roztiahnutie krčka maternice „balónikom“ začali používať v skalickej pôrodnici ako prirodzenejšiu metódu na vyvolanie pôrodu.

Pôrod možno vyvolať i mechanicky.

Foto: Shutterstock.com

Pôrodnica Fakultnej nemocnice Agel Skalica láka budúce mamičky na nové prístupy, ktoré pomáhajú tesne pred pôrodom, skracujú jeho trvanie, znižujú intenzitu pôrodných bolestí a zvyšujú šancu na úspešný vaginálny pôrod. Medzi novšie zavedené metódy patrí možnosť využitia vaginálnej náparky a tiež mechanické roztiahnutie pôrodných ciest (krčka maternice) katétrom, ľudovo nazývaným „balónik“.

Krčok maternice je uzavretý svalový kanál, ktorý chráni vnútorné orgány pred infekciami a zápalom a „drží” dieťatko počas tehotenstva vo vnútri maternice. Počas normálne prebiehajúceho tehotenstva a pôrodu sa postupne skracuje a pôrodné cesty sa prirodzene pripravujú na pôrod. Niekedy sa však stane, že krčok maternice je príliš pevný a dlhý alebo tehotnosť trvá príliš dlho. Vtedy prichádzajú na rad rôzne metódy, ako urýchliť jeho „zrenie”.

V súčasnosti má každý pôrodník k dispozícii niekoľko liekov, ktoré mu umožňujú proces zrenia krčka maternice urýchliť, a tým prispieť k rozbehnutiu pôrodnej činnosti. Najprirodzenejšia je samozrejme taká príprava krčka maternice, pri ktorej asistuje organizmus rodičky bez nutnosti medikamentózneho zásahu, teda bez použitia liekov na vyvolanie pôrodu.

„Najviac sa k spontánnej, teda prirodzenej príprave a skracovaniu krčka maternice približuje jeho mechanické roztiahnutie,” vysvetľuje v tlačovej správe zástupkyňa primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia nemocnice Sandra Štifner-Rusnáková. „Na našom pracovisku používame na tento účel špeciálny katéter – balónik. Existujú rôzne typy katétrov používaných na otvorenie krčka maternice. Použitie konkrétneho typu balónika závisí od potrieb a preferencií konkrétneho pracoviska alebo pôrodníka,“ dodáva lekárka.

Žena musí súhlasiť

Zavedenie a použitie katétra-balónika na otvorenie krčka maternice je vždy predmetom dohody medzi rodičkou a lekárom. Na pôrodníkovi je zhodnotenie prínosu a rizika pre pacientku a každá pacientka je zároveň dôkladne poučená o priebehu zavádzania katétra a o jeho očakávanom prínose.

„Vzhľadom na naše skúsenosti odporúčame v indikovaných prípadoch na našom pracovisku zavedenie katétra ako metódu prvej voľby. Mechanická príprava krčka maternice je bezbolestná a v niektorých prípadoch už samotné zavedenie katétra vyvolá nástup pôrodnej činnosti a pôrod samotný. Vo väčšine prípadov je táto metóda súčasťou indukcie - vyvolania pôrodu. Tým, že krčok maternice mechanicky pred pôrodom „roztiahneme”, pôrod trvá kratšie a bolesti sú menej intenzívne. Katéter sa zavádza vaginálne a postupne sa zväčšuje jeho objem, aby svojim tlakom roztiahol a pripravil krčok maternice k pôrodu,“ pokračuje vo vysvetľovaní lekárka.

Ďalším benefitom, ktorý pre pacientky skalická pôrodnica ponúka sú bylinné náparky pred pôrodom. ,,Slúžia na uvoľnenie svalov panvového dna, zvlhčujú pôrodné cesty a napomáhajú aj k zmäkčeniu krčka maternice. Teplo, ktoré vzniká spolu s bylinnými výparmi pomáha znížiť bolesť v oblasti hrádze a zároveň pôsobí relaxačne. Sú vhodné pre tehotné ženy, u ktorých je ukončený 38. týždeň tehotenstva a je možné ich využiť v prvej dobe pôrodnej,“ približuje vaginálne náparky lekárka. Táto procedúra je tiež výborným spojením fytoterapie, termoterapie, hydroterapie a aromaterapie, čo má pre rodiace ženy blahodarný účinok. Aj takýmto spôsobom sa pôrodnica snaží uľahčiť ženám čas strávený pred pôrodom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >