S bábätkom koža na kožu aj po cisárskom reze. Bonding umožňuje ďalšia naša pôrodnica

gb, 4. februára 2023 o 05:00

Ďalšia slovenská pôrodnica umožňuje po cisárskom reze bonding, teda fyzický kontakt koža na kožu bezprostredne po narodení bábätka. To, čo sa ešte pred nedávnom zdalo takmer nemožné, postupne preniká aj k nám.

Bonding sa dá realizovať aj po cisárskom reze.

Foto: shutterstock.com

Bezprostredný kontakt matky s dieťaťom hneď po pôrode je nielen emocionálne prospešný, ale má aj zdravotné výhody. Mnohé štúdie potvrdili, že bonding okrem iného pomáha dojčeniu a upevňuje vzťah medzi matkou a jej bábätkom. Skalická nemocnica ho preto umožňuje aj po cisárskom reze. Len prednedávnom k rovnakej praxi pristúpilo zdravotnícke zariadenie v Leviciach.

Bonding, pomáha regulovať teplotu novorodenca, šetrí mu energiu, reguluje biochemické procesy v jeho drobnom a krehkom organizme a pomáha mu upraviť dýchanie, plač a rytmus srdca. Pôrodnica Fakultnej nemocnice AGEL Skalica ako jedna z prvých na Slovensku začala s bondingom pri spontánnych pôrodoch. Postupne sa stal prirodzenou súčasťou pôrodu rovnako ako aj prítomnosť blízkej osoby alebo duly.

„Vzhľadom na to, že priemerne takmer tretina pôrodov končí na Slovensku a aj u nás cisárskym rezom, stále častejšie sa objavovala požiadavka na bonding po cisárskom reze. Aj preto sme sa rozhodli umožniť rodičkám zažiť aj po cisárskom reze na našom pracovisku tento výnimočný okamžik v živote matky a dieťaťa,” hovorí primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia skalickej nemocnice Peter Budinský.

Nie vždy je možný

Cisársky rez je operačný výkon, ktorý má na rozdiel od spontánneho pôrodu svoje špecifiká. Bonding pri cisárskom reze má prísnejšie kritériá než po spontánnom pôrode, a preto nie je možný u každej rodičky. „Medzi najčastejšie stavy, ktoré neumožňujú bonding po cisárskom reze, je akútny zákrok s ohrozením matky alebo plodu, celková anestézia a nutnosť bezprostrednej starostlivosti o novorodenca po pôrode. Pri operácii musíme zohľadniť nielen požiadavky matky a novorodenca, ale aj požiadavky pediatra, gynekológa a anestéziológa,” vysvetľuje skúsený odborník.

Mamičky, ktoré prídu rodiť do skalickej nemocnice, majú aj ďalšiu možnosť, uvádza zariadenie v tlačovej správe. V minulosti bežný prístup, spontánny pôrod po predchádzajúcom cisárskom reze, sa načas akoby vytratil z ponuky mnohých pôrodníc nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. „Na mnohých pracoviskách stále prevláda trend k primárnej indikácii operačného ukončenia pôrodu po predchádzajúcom cisárskom reze. V našej pôrodnici sa snažíme pacientky povzbudiť k spontánnemu pôrodu po cisárskom reze a vítame a tešíme sa každej pacientke, ktorá má odhodlanie spontánny pôrod po cisárskom reze skúsiť. Každú takúto rodičku posudzujeme individuálne s prihliadnutím na jej postoj, zdravotný stav a predpoklad úspešnosti spontánneho pôrodu po cisárskom reze na základe predpôrodných vyšetrení, anamnézy pacientky a samotného priebehu tehotnosti,” hovorí primár Peter Budinský.

Minulý rok sa v skalickej nemocnici narodilo 715 detí, z toho 342 dievčat a 373 chlapcov. V troch prípadoch si rodičia odniesli domov dvojičky. Najmladšia rodička mala šestnásť rokov a najstaršia bola presne o tridsať rokov staršia. Podiel cisárskych rezov v roku 2022 bol 29,5 percenta, čo je menej ako celoslovenský priemer za minulý rok. Najčastejšími menami, ktoré bábätká dostávali, boli Jakub a Eliška.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >