Naparovanie lona pri pôrode. Zabudnutý postup ponúka nemocnica na severe Slovenska

Gabriela Bachárová, 10. novembra 2022 o 05:00

Žilinská pôrodnica si pre mamičky pripravila novinku, ktorá im má pomôcť k rýchlejšiemu a jednoduchšiemu pôrodu. Ženskú bylinnú náparku. Ide o tradičný, no dnes už zabudnutý spôsob, ktorý sa kedysi pri pôrodoch bežne využíval.

Náparku pri pôrode ponúka žilinská nemocnica (ilustračná fotografia).

Foto: Shutterstock.com

Naparovanie sa dnes využíva maximálne pri nádche a kašli, keď si chceme uvoľniť dýchacie cesty a tak sa nakloníme nad hrniec s vriacou vodou a rumančekom. Využitie náparky je však oveľa všestrannejšie. A to dokonca aj pri pôrode.

Metóda ženskej bylinnej náparky v sebe spája termoterapiu (liečbu teplom), aromaterapiu, hydroterapiu a fytoterapiu, pričom cieľom je prirodzene a pozitívne ovplyvniť priebeh pôrodu.

„Ide o starý známy a overený princíp naparovania, v tomto prípade formou nahrievania ženských pohlavných orgánov prostredníctvom teplých bylinných výparov. Používame špeciálne navrhnuté stoličky a originálne bylinkové zmesi určené na uvoľnenie pôrodných ciest, pôrodné hojenie či voňavý pôrod,“ popisuje žilinská fakultná nemocnica s poliklinikou. Zmes, ktorú nemocnica používa, obsahuje list maliníku, dúšku materinu, levanduľu a nechtík.



V pôrodnici uvoľnene

Časť z tamojších pôrodných asistentiek sa tejto metóde venuje už dlhšie a o bylinnej náparke sa mohli nastávajúce mamičky dozvedieť aj na kurzoch predpôrodnej prípravy. Personál z oddelenia gynekológie a pôrodníctva navyše absolvoval workshop s profesionálnou lektorkou a vyškolené sú tak už aj ďalšie pôrodné asistentky, sestry i lekári z nemocnice.

Žilinská pôrodnica má k dispozícii dve bylinné náparky, ktorých súčasťou sú zvláštna krytá stolička a špeciálne bylinkové zmesi. „Záleží nám na tom, aby sa naše pacientky cítili v pôrodnici komfortne. Ak je to pre ženu a dieťatko zdravotne bezpečné, vždy sa snažíme rešpektovať ich priania, pôrodný plán, pretože naším spoločným cieľom je, aby z pôrodnice odchádzala rodina spokojná. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa neustále snažíme prinášať nové služby a metódy,“ uviedol primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva Martin Sudek.

S využívaním bylinnej náparky majú podľa jeho slov zatiaľ len pozitívne skúsenosti. „Verím, že si táto metóda nájde v našej pôrodnici svoje stále miesto, rodičky budú mať o ňu záujem a budeme ju využívať pravidelne,“ doplnil.



Odbúrava stres

Ženská mokrá bylinná náparka je podľa vedúcej pôrodnej asistentky žilinskej nemocnice Viktórie Ciprichovej dokáže pozitívne ovplyvniť priebeh pôrodu. „Náparka v sebe spája tradičnú metódu nahrievania ženských pohlavných orgánov prostredníctvom teplých bylinných výparov. Pripravuje mäkké pôrodné cesty na pôrod tým, že podporuje ich uvoľnenie, otváranie a zvlhčenie,“ vysvetlila vedúca pôrodná asistentka.

Náparka navyše pomáha zahriať celé telo, obzvlášť panvové dno, pričom teplá para pôsobí na zmäkčenie hrádze, ktorá sa stáva poddajnejšou, elastickejšou a znižuje sa riziko jej natrhnutia.

„Dlhší pôrod môže byť pre ženy vyčerpávajúci a únavný. Táto špeciálna metóda im môže pomôcť zharmonizovať telo i myseľ, odbúrať strach a pripraviť sa na krásny okamih prvého stretnutia so svojím bábätkom,“ doplnila Viktória Ciprichová, podľa ktorej sa počas naparovania nad bylinkami aktívne uvoľňuje vnútorné napätie.

Vďaka tomu sa postupne odplavujú stresové hormóny, znižujú sa obavy z pôrodných bolestí a dochádza k psychickej úľave. Náparka nie je samozrejme vhodná pre každú ženu, a tak ju rodičky v žilinskej nemocnici využiť nemusia, je to len jedna z ponúkaných možností.

Na konci tehotenstva
Bylinnú náparku môže vyskúšať i tehotná žena na konci gravidity, aby si aj takto pomohla k zdarnému rozbehnutiu pôrodnej činnosti. Neodporúča sa to však pred ukončeným 38. týždňom tehotenstva, pretože teplá para pôsobí na otváranie pôrodných ciest, čo by mohlo viesť k vyvolaniu predčasného pôrodu. Pre ženy v termíne alebo krátko pred ním sa naopak náparka už veľmi odporúča.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >