Zázrak menom bonding. Jedinečné VIDEO prvých chvíľ bábätka na tele matky, aké by mal zažiť každý

Patricia Poprocká, 17. mája 2020 o 04:47

O kontakte koža na kožu a jeho obrovskom význame sa hovorí už celé roky. Raz vidieť je lepšie, ako stokrát počuť, pozrite si toto úžasné video, ktoré vzniklo v jednej zo slovenských pôrodníc. Nádherné prvé chvíle bábätka na svete dopĺňa odborný komentár a tieto obrázky opäť jasne potvrdzujú, prečo by mali byť bábätká bezprostredne po narodení priložené na matkino brucho.



Video vytvorilo občianske združene Mamila, ktoré pomáha matkám s dojčením a starostlivosťou o dieťa. Bábätko v kontakte koža na kožu dostáva všetko, čo potrebuje a matka môže po pôrode odpočívať, je jeho hlavný odkaz.

Ako video vysvetľuje, bábätko sa v kontakte koža na kožu chová predvídateľne, neplače, hľadá tvár matky, učí sa rozoznávať jej vôňu a tvár. Kontakt je ideálny pre udržanie normálnej telesnej teploty dieťaťa, reguluje tiež jeho dýchanie i srdcovú činnosť.

Prospešný je aj pre zdravotný stav matky, okrem hormonálneho nastavenia uľahčuje poslednú fázu pôrodu. Dieťatko sa totiž nožičkami zapiera do matkinho brucha, čím napomáha zavinovaniu maternice, pôrodu placenty a znižuje krvné straty.

Vyzdvihuje aj skutočnosť, ktorá sa vo väčšine nemocníc prehliada, a to, že prvotné vyšetrenia je možné odložiť na neskôr, alebo ich urobiť priamo na tele matky. Ako vidno aj na tomto videu, práve počas vyšetrenia (merania teploty) bábätko vydáva jediný signál nepohody a zamrnká.

Neprerušovaný kontakt koža na kožu, bonding, vytvára aj podmienky pre bezproblémové dojčenie, bábätko samé hľadá bradavku, oblizuje si ručičky so zvyškami plodovej vody. Väčšina detí sa dokáže k prsníku správne prisať, so široko roztvorenými ústočkami.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >