Zatmenie Slnka ako ste ho nevideli

TASR, pt, 17. júla 2019 o 10:07

Za čiernym Slnkom je názov výstavy, ktorá zachytáva jeho zatmenie spred dvoch rokov. Zábery ukazujú úplné zatmenie Slnka v auguste 2017 v USA a hviezdnu oblohu v parkoch v Atacame v Južnej Amerike, v Amerike a na Slovensku.

Zatmenie Slnka je pre astronómov jedinečnou udalosťou.

Foto: REUTERS

Teraz si ich možno prezrieť v priestoroch Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne.

Putovnú výstavu s názvom Za čiernym Slnkom predstavuje v rôznych kútoch Slovenska Krajská hvezdáreň Žilina. Okrem astronomických fotografií prináša i prírodné, väčšinou púštne scenérie. Potrvá do 23. augusta.

Za zatmením Slnka a pozorovaním hviezd odborníci často cestujú, dôležité je nájsť miesta, ktoré sú čo najmenej ovplyvnené svetelným znečistením. Tam môžu astronómovia získať mimoriadne zábery nočnej hviezdnej oblohy. Žiadané sú preto púšte a náhorné plošiny, prípadne vysokohorské oblasti. U nás je najmenej znečistené svetelné miesto v Poloninách.

Ako uviedla Alexandra Mikulášová z kultúrneho strediska, výhodou pozorovania na púšti je, že vedci tam nie sú limitovaní vlhkosťou ovzdušia, ktorá ho napríklad u nás komplikuje. „Parky hviezdnej oblohy, teda miesta nedotknuté svetelným znečistením, poskytujú možnosti získať úžasné fotografické zábery oblohy s objektmi a javmi, ktoré už v Európe nemáme možnosť vidieť," dodala.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >