Z Ukrajiny už ušlo pol milióna detí

SITA/AP, 6. marca 2022 o 04:02

Podľa Detského fondu Organizácie spojených národov ide o bezprecedentný exodus.

Útek aj s deťmi.

Foto: Martin Martiš, Pravda

Pre ruskú inváziu na Ukrajinu muselo utiecť zo svojich domovov približne 500-tisíc detí. Uviedol to Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF), ktorý tento exodus označil za „bezprecedentný rozsahom a rýchlosťou“.

„Ak sa násilnosti nezastavia, oveľa, oveľa viac detí bude musieť utiecť zo svojej krajiny v priebehu veľmi krátkeho času,“ povedal James Elder, hovorca UNICEF. „A máme obavy, že veľa ďalších bude zabitých,“ dodal.

James Elder konštatoval, že UNICEF na Ukrajinu posiela veľký objem humanitárnych dodávok s cieľom pomôcť tým, ktorí to potrebujú. UNICEF zároveň poskytuje mimoriadne školenie pediatrom, ktorých vysielajú do regiónu. Detskí lekári „sú pripravovaní na masové zranenia detí“, povedal hovorca organizácie. Dodal, že súčasťou tejto prípravy jej aj systém triedenia postihnutých detí podľa závažnosti zranení.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v piatok uviedol, že z Ukrajiny doteraz utieklo 1,25 milióna ľudí vrátane takmer 80-tisíc štátnych príslušníkov tretích krajín.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >