
Púpava má všestranné použitie a bohaté zdravotné účinky.
Foto: Shutterstock.com„Púpavu, najmä jej šťavu, používali už starí Gréci ako liek pri očných zápaloch a únave, tiež proti pehám a škvrnám na koži. V minulosti ju na liečebné účely používali aj americkí Indiáni a obyvatelia severných Himalájí,” informuje o dávnej histórii kvetinky bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Púpava posilňuje funkcie pečene a žlčníka, pomáha pri zápaloch a kameňoch v obličkách a močovom mechúre, stimuluje látkovú výmenu, zlepšuje chuť do jedla, účinkuje pri žalúdočných a črevných ťažkostiach, používa sa pri cukrovke, spevňuje spojovacie tkanivá a pomáha pri artróze a dne, je účinná aj pri kožných ochoreniach, ako sú akné či ekzém. Zbierať a využiť možno jej koreň, listy aj kvet.
Koreň
„Za najúčinnejšiu časť sa považuje koreň púpavy, pretože pomáha pri tráviacich ťažkostiach, zápale pečene, problémoch so slezinou, žlčníkom (žlčníkové kamene) a pri anémii. Pripravuje sa ako odvar a je využiteľný aj pri ťažkostiach s močovým ústrojenstvom, pri kameňoch v obličkách a močovom mechúre, má diuretické - močopudné pôsobenie,” popisuje na sociálnych sieťach úrad. Používa sa tiež ako protihlístový prostriedok. Koreň možno opražiť spoločne s karotkou a ďalšou zeleninou, pridať do polievky alebo podusiť s cibuľou a cesnakom.Vedeli ste, že sušený koreň púpavy sa po upražení a pomletí používa ako náhrada kávy? Má teda podobné využitie ako koreň čakanky.
List
„V listoch púpavy sú bohato zastúpené vitamíny C, A, D, B a K, kyselina kremičitá a karotenoidy a množstvo minerálnych látok - draslík, sodík, hliník, meď, vápnik, kremík, síra a fosfor,” vymenúva Katarína Blažová z Poriadne zdravia bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.Pre vysoký obsah železa listy pomáhajú pri liečbe anémie a únave. Prítomnosť zeaxantínu a luteínu zasa udržiava zrak v dobrej kondícii. Listami možno doplniť do tela vitamíny, zlepší sa trávenie, činnosť pečene a obličiek. Dokážu pomôcť aj pleti pri problémoch s ekzémom alebo akné. Pripraviť si môžeme lahodný čaj, ale listy sa dajú využiť aj na priamu konzumáciu pridaním do šalátov, polievok alebo do vaječnej omelety.