Vzdelanejšie ženy odkladajú materstvo na neskôr

Gabriela Bachárová, 5. augusta 2023 o 13:35

Každá druhá žena vo vekovej skupine 25 – 29 rokov je bezdetná.

Vysoká škola znamená odkladanie materstva.

Foto: shutterstock.com

Výsledky zo sčítania obyvateľov v roku 2021 potvrdzujú, že čoraz viac žien má ukončené vysokoškolské vzdelanie a odkladajú materstvo na neskôr. Vzdelanejšie ženy sa oveľa častejšie snažia najprv nadobudnúť stabilnú pracovnú pozíciu a dosiahnuť dostatočné finančné zabezpečenie. Na základe výsledkov sčítania v roku 2011 a 2021 je každá druhá žena vo vekovej skupine 25 – 29 rokov bezdetná. Informovala o tom hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder.

Ako ďalej informovala Stauder, na Slovensku nemali ženy s jedným dieťaťom výrazné zastúpenie a až do roku 1991 každá štvrtá žena vo veku 20 až 24 rokov mala jedno dieťa. Čím boli ženy staršie, tým zastúpenie žien s jedným dieťaťom intenzívne klesalo. „Od roku 2001 sa trend zmenil. Prvou zmenou bol presun najpočetnejšej skupiny žien s jedným dieťaťom do vekovej skupiny 25 – 29 rokov (sčítanie v roku 2001), respektíve 30 – 34 rokov (sčítanie v roku 2011 a v roku 2021)," uviedla Stauder s tým, že zmena súvisí s odkladaním materstva do vyššieho veku. Zmenou bol aj miernejší pokles zastúpenia žien s jedným dieťaťom v jednotlivých vekových skupinách, čo nasvedčuje tomu, že určitá skupina žien zostáva spokojná s jedným dieťaťom.

Sčítanie v roku 2021 prvýkrát zisťovalo aj počet živonarodených detí aj u mužov. V najmladších vekových kategóriách od 15 do 19 rokov bolo deväť z desiatich mužov bezdetných. Rovnako tomu bolo aj u žien. Smerom k starším vekovým skupinám klesalo zastúpenie bezdetných mužov, no miernejším tempom než v prípade žien. „Vo vekovej skupine 30 – 34 rokov bola polovica mužov bezdetná (104,6 tisíca). Na porovnanie, u žien v rovnakej vekovej skupine dosiahla bezdetnosť viac ako 33 percent (66,4 tisíca). V poreproduktívnom veku sa rozdiely medzi pohlaviami v tomto prípade vyrovnávajú a úroveň bezdetnosti sa pohybuje v priemere okolo 6 percent u oboch pohlaví," dodáva Stauder.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >