Vyzdobte si veľkonočné vajíčka spolu s deťmi. Rýchle, jednoduché a skvelé tipy

Gabriela Bachárová, 24. marca 2021 o 04:30

Veľkonočné sviatky sú za rohom a byt si zaslúži slávnostnú výzdobu. Zapojte do príprav deti, ich radosť bude nekonečná!

Vyrábanie veľkonočných vajíčok s deťmi je veľká zábava.

Foto: Shutterstock.com

Na prírodný spôsob

Veľmi efektný a pritom jednoduchý je tento spôsob výzdoby veľkonočných vajíčok. Na prechádzke v prírode nazbierajte rôzne lístky, kvietky či ihličie. Nazbierané prírodniny priložte doma na vajíčka, vložte každé zvlášť do starej silonky, poriadne zaviažte, dajte pozor, aby kvietok či lístok neboli pokrčené. Varte asi desať minút vo vode, do ktorej ste dali šupky z asi 10 až 15 cibúľ, bielych i červených, môžete skombinovať. Do vody prisypte trochu soli, ktorá zabráni poškodeniu vajíčka. Ak nie sú vajíčka dosť hnedé, pridajte vrecúško čaju či mletú kávu. Získate tak naozaj nádhernú dekoráciu.

Nádherné prírodné vajíčka.

Foto: Napady.pravda.sk

Mramorové vajíčka

Variantom predchádzajúceho nápadu sú takzvané mramorové vajíčka, keď vajíčka zabalíme do cibuľových šupiek, obmotáme starými látkami či handričkami, previažeme pevnou niťou alebo povrázkom a dáme variť asi na štvrť hodiny. Necháme vychladnúť v tej istej vode.

Mramorové vajíčka.

Foto: Varecha.sk


Farebná klasika

Ak nemáte veľa času, ale chcete deťom dopriať radosť z výroby veľkonočných vajíčok, kúpte si v obchode klasické práškové farby na vajíčka. Používajú sa tak, že obsah vrecúška sa rozpustí v asi 350 mililitroch vody teplej cca 70 stupňov. Pridajú sa dve tri lyžica octu a na päť minút sa vložia uvarené a očistené vajíčka (na jedno vrecúško farby sa použije asi 10 až 15 vajec). Po vybratí vajíčka nechajte oschnúť a na docielenie lesklého vzhľadu ich namažte tukom. Deti si na ne potom môžu nalepiť rôzne samolepky.

„Zateplené“ bavlnkové vajíčka

Tohtoročné veľkonočné sviatky zrejme veľmi teplé nebudú, a tak môžete s deťmi trochu priobliecť aj veľkonočné vajíčka. Ako na to? Ak máte doma dostatok bavlniek, vlny či rôznych povrázkov, zabavte sa touto milou technikou. Tekuté lepidlo narieďte s trochou vody a vajíčko ním potrite. Potom vajíčka obmotajte, až nebude vidieť škrupinka. Môžete sa vyhrať, bavlnky striedať či vytvárať rôzne obrazce.




Mozaikové vajíčka

Ak majú vaše deti tvorivého ducha, túto techniku určite ocenia. Vajcia zafarbite farbami na vajíčka, prípadne ich môžete pomaľovať aj vodovými farbami. Niektoré vajíčka rozbite, získate tak škrupinky rôznych tvarov a veľkostí, ktoré potom nalepte na ďalšie vajíčka. Fantázii sa medze nekladú.

Mozaikové vajíčko.

Foto: Napady.pravda.sk

Kamenné vajíčka

Počuli ste už o kamenných veľkonočných vajíčkach? Zdá sa, že tento rok budú hitom Veľkej noci. Kamienkovanie je už pár mesiacov vítaná detská, ale i dospelácka zábava, ktorá pomáha prečkať ťažké obdobie karantény. Ľudia maľujú na kamene rôzne motívy a nechávajú ich vonku, kde ich môže niekto nájsť a preniesť na iné miesto, prípadne si nechať pre radosť. No a vo veľkonočnom čase sa budú vo veľkom kresliť na kamene vajíčka. Ak chcete urobiť radosť sebe i niekomu inému, hor sa na kamienkovanie.



Veľkonočné vajíčka urobia veľkú parádu, keď ich zavesíte na vetvičky.



Ak vaše deti rady maľujú, môžu si vajíčka pokresliť, ako len chcú. Nemusí ísť samozrejme o žiadne veľké umelecké diela, ale hlavne o radosť z tvorenia.



Čo tak sa trochu zahrať? Vajíčka sa môžu rýchlosťou blesku premeniť na rôzne zvieratká.



Vajíčka s pierkami, naozaj originálne.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >