Výtvarníčka Dorota Sadovská: Dcére pripomínam, aby si všímala, či iní nemajú väčšie trápenie ako je to jej aktuálne

pt, tin, 19. januára 2019 o 06:05

Rozdielni rodičia, rovnaký cieľ. Ako kto vníma svoje deti, čo im radí, kam sa ich snaží viesť? Ahojmama.sk vám prináša novú rubriku, anketu, v ktorej budú každý týždeň odpovedať známi i menej známi rodičia na rovnaké otázky. Veríme, že v odpovediach nájdete pobavenie a možno i inšpiráciu do vlastných dní.

Dorota Sadovská s manželom sa deti snažia viesť k veľkorysosti, bez ohľadu na životné situácie.

Foto: Martin Janoško

Ako prvá na otázky ahojmama.sk odpovedala výtvarníčka Dorota Sadovská. Je jednou z najvýznamnejších slovenských umelkýň v odbore. Na scéne sa presadila už v polovici 90. rokov minulého storočia, kedy začala pracovať predovšetkým s maľbou. Dnes ju už prepája s fotografiou, videom či performanciou. Má za sebou množstvo výstav po Slovensku, ale aj v Česku či Rakúsku. Žije v Bratislave, s manželom majú dve deti, takmer 13-ročnú dcéru a 6-ročného syna.

Čo ma naučilo moje dieťa
Materstvo je ako nový svet s inými pravidlami, než sú tie bežné – dospelácky komerčné, rýchle, bez poézie a vypočítavé. Do tohto nového sveta som vstúpila narodením prvého dieťaťa a som za to veľmi vďačná.

V čom chcem ísť dieťaťu vzorom
Skôr, ako byť dieťaťu vzorom, je pre mňa dôležité nezanedbávať ten úsek života, ktorým ideme spolu. Aj keď dieťa nemôžem oddeliť od všetkých problémov, predsa chcem sprostredkovať deťom zážitok, že život je veľký dar, ktorý navzájom zdieľame. Dcérke som v jednej napätej chvíli povedala, že takto intenzívne žijeme spolu len krátku časť nášho života, a preto si ho obe urobme čo najkrajším. No a jej to ide neraz aj lepšie ako mne.

Čím ma deti rozosmejú
Spoločného humoru máme veľa, no snažím sa, aby deti môj smiech nevnímali ako výsmech z toho, že chápu veci ináč ako ja.

Čo s deťmi najradšej robím
Deti so mnou najradšej varia, pečú, chodia do prírody a na výlety. Ale rady sa hrajú aj spoločenské hry, ktoré im dávajú šancu vyhrať nad dospelým (!). Ráta sa im to, lebo ani mladšiemu synovi neuľahčujem cestu k víťazstvu. Keď bola dcéra v predškolskom veku, najviac ju tešilo, ak sme si v hre vymenili úlohy tak, že ona mohla byť akoby mojou starostlivou mamou a ja jej dieťaťom, ktoré ju potrebuje.

Akú hlavnú radu do života deťom chcem dať/dávam
Napríklad staršej dcére pripomínam, aby sa aj v ťažkých chvíľach vedela pozrieť okolo seba, či vo svojom okolí nemá niekoho s ešte väčším trápením, ako je to jej aktuálne.

Čo by som na sebe ako rodičovi chcela zlepšiť
Trpezlivosť a ovládanie – najmä transformovaním do láskavého humoru.

K čomu chcem deti viesť
Obidve deti s manželom povzbudzujeme k tomu, aby dokázali mať veľkorysé srdcia v akýchkoľvek podmienkach.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >