Vysoké Tatry otvárajú svoje múzeá

SITA, 11. mája 2020 o 04:48

Botanická záhrada i Múzeum TANAP- vo Vysokých Tatrách sú po dvojmesačnej prestávke opäť prístupné verejnosti. Samozrejme, za prísneho dodržiavania hygienických opatrení, teda s rúškom a čistými rukami.

Múzeum TANAP-u patrí medzi najnavštevovanejšie múzeá svojho druhu na Slovensku, cestu si tam nájde okolo 30-tisíc návštevníkov ročne.

Foto: PRAVDA, Boris Macko

Múzeá otvorili dnes, a to Múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici i neďalekú Expozíciu tatranskej prírody, známu ako botanická záhrada.

Do priestorov môžu ľudia vstupovať len po vydezinfikovaní si rúk pri vchode a s rúškom alebo inými alternatívami. V múzeu sa v tom istom okamihu nesmie zdržiavať viac ako 30 osôb, pričom musia medzi sebou zachovávať minimálne dvojmetrové rozostupy. V botanickej záhrade ich vzhľadom na väčšiu plochu smie byť 50.

„Väčším skupinám odporúčame objednať sa vopred. Z hygienických dôvodov bude uzavretý medvedí brloh, ktorý je atrakciou predovšetkým pre najmenších návštevníkov. Na povinnosť dodržiavať spomínané opatrenia upozorní aj oznam umiestnený na vchodových dverách múzea,“ uviedla hovorkyňa Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová.

V botanickej záhrade na ploche 3,20 hektára návštevníci nájdu vyše tristo druhov bylín a drevín, počnúc rastlinstvom podhorských lúk cez lesný podrast, až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa. Rozmiestnené sú v ôsmich vápencových a žulových alpíniách a mokradiach.

„Rovnako ako po minulé roky, aj teraz si záujemcovia budú môcť vybrané druhy rastlín priamo v areáli kúpiť. Na predaj je pripravených viac ako 80 druhov rastlín a päť druhov drevín, v ponuke bude aj obmedzený počet miniskaliek naaranžovaných v črepníkoch," priblížila Martina Petránová.

Otváracie hodiny sa nemenia, múzeum i botanická záhrada sú otvorené sedem dní v týždni. Muzeálne expozície sú verejnosti prístupné po celý rok, sezóna v Expozícii tatranskej prírody sa končí v septembri.

Návštevníkom Tatranského národného parku budú k dispozícii opäť aj informačné centrá, ktoré prevádzkujú Štátne lesy TANAP-u.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >