Výnimočný pôrod. Manžel a tri deti sprevádzali ženu priamo na pôrodnej sále

Patricia Poprocká, 20. mája 2023 o 04:44

U nás sa také niečo nevidí každý deň, ak vôbec, kúsok za hranicami to však za raritu ani nepovažujú. Prítomnosť partnera a troch detí na pôrodnej sále, a to po celý čas jeho trvania, je pre niekoho možno neštandardná požiadavka, v pôrodnici v Zlíne jej však bez všetkého vyhoveli.

Päťčlenná rodinka pokope už od prvých okamihov. Prajeme veľa šťastia!

Foto: facebook Porodnice Zlín

Nového člena rodiny tak pri príchode na svet tento týždeň sprevádzala celá rodina – otec i traja súrodenci. Aby toho nebolo málo, dieťatko bolo otočené koncom panvovým, čo je situácia, kedy zdravotníci zvyknú voliť cisársky rez. V tomto prípade sa však chlapček narodil prirodzene a celá rodina odišla po dvoch hodinách domov.

„Naše oddelenie umožňuje pôrod koncom panvovým, po splnení základných podmienok, a to váhový odhad plodu, čo pani v tomto prípade pre viacrodičku splňovala. Ona sama chcela rodiť spontánne a pôrod mal rýchly priebeh, s dobrou kontrakčnou činnosťou maternice,“ vysvetlil primár gynekologicko-pôrodnického oddelenia Krajskej nemocnice Tomáše Bati v Zlíne Vladimír Kalist.

Celá rodina žila v Oklahome, kde žena absolvovala prenatálnu starostlivosť, krátko pred pôrodom už ale chodila do zlínskej ambulancie pre rizikové tehotenstvo. Žena sa rozhodla pre ambulantný pôrod, v čom jej nemocnica tiež vyšla v ústrety, rovnako ako pri tom, aby mohla mať pri sebe všetkých svojich najbližších, vrátane detí.

„Naša pôrodnica to umožňuje, podmienkou je sprievod ďalšej dospelej osoby, ktorá dozerá na deti, pretože my nemôžeme sledovať rodičku a ešte aj deti,“ konštatoval Vladimír Kalist. V tomto prípade nešlo ani o dlhý čas. „Pani prišla do pôrodnice už s pokročilým nálezom, takže to netrvalo dlhšie ako dve hodiny. Ale samozrejme, ani pri dlhšom pôrode by nám prítomnosť deti nevadila,“ dodal primár.

Celá komunikácia počas pôrodu bola v angličtine a chlapček sa narodil s váhou 3830 gramov. Dve hodiny po pôrode už išli všetci domov.

Slovensko, iný svet?

Na Slovensku môže mať žena pri sebe sprevádzajúcu osobu, prípadne dve, neraz ale za poplatok. Nemocnica sprievod môže dokonca odoprieť, napríklad ak vyhodnotí, že jeho prítomnosť je „nezlučiteľná s povahou poskytovaného zdravotného výkonu“.

Parlament síce na jeseň prijal zákon, ktorý žene garantuje právo na sprevádzajúcu osobu počas celej doby pôrodu, ponecháva však aj možnosť jeho odopretia, aj spomínané poplatky. Navyše, platiť má až od júna budúceho roka, teda 2024.

V súčasnosti sú podmienky pre sprevádzajúce osoby v kompetencii nemocníc. Napríklad v Trnave môže mať žena pri sebe dvoch ľudí bez poplatku, v bratislavskom Ružinove sa za druhú osobu platí. „V trnavskej pôrodnici zvyknem sprevádzať ženy aj páry, môžeme byť spolu od začiatku, prakticky od príjmu až do konca,“ hovorí dula Gabriela Janovičová.

Má ale aj iné skúsenosti z iných pôrodníc. „V jednej mi napríklad oznámili, že za druhú sprievodnú osobu treba zaplatiť poplatok, no k žene ma pustia až keď bude na pôrodnom boxe. Pritom ona ma potrebuje najviac predtým, na takzvanej čakačke, kde zostala len s manželom a nebol tam už nik iný, komu by teoreticky moja prítomnosť mohla prekážať. No oni mi odporúčali ísť preč, aby som tam zbytočne nečakala. Vôbec nebrali ohľad na ženu, jej priania a rozhodnutia,“ vraví.

A prítomnosť detí pri pôrode? Ak sa dostanú k novonarodenému súrodencovi, tak väčšinou len „po známosti“, aj to už na oddelení šestonedelia, ak má žena samostatnú izbu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >