Výnimočná operácia v Banskej Bystrici, Amálka dostala unikátnu platničku, ktorá jej pomáha dýchať a prehĺtať

TASR, 29. augusta 2024 o 05:25

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici sa v auguste zaradila medzi zdravotnícke zariadenia, ktoré úspešne aplikovali palatinálnu platničku dievčatku s Pierre-Robinovým syndrómom. Je to vrodené ochorenie, ktorého najvýraznejšími príznakmi sú malá sánka (čeľusť), veľký jazyk či rázštep podnebia.

Lekári sa zaškoľovali u nemeckých kolegov, ktorí tento typ opeácie robia bežne. Ilustračné foto.

Foto: shutterstock

Pri takejto diagnóze má človek problémy s prehĺtaním a dýchaním a rieši sa implementáciou spomínanej platničky. V nemeckom univerzitnom meste Tübingen je inzercia palatinálnej platničky dlhodobou praxou, u nás ju teraz v Banskej Bystrici dostala Amálka ako prvá pacientka. Tím troch lekárov a jednej sestry absolvoval zaškolenie priamo u nemeckých odborníkov.

„Výhoda metódy spočíva v tom, že sa dieťaťu v čo najkratšom čase po narodení zavedením platničky do ústnej dutiny zlepší dýchanie, ľahšie prehĺta potravu a sánka sa postupne jemne posúva dopredu. Samotný proces trvá približne dva týždne od diagnostiky 3D skenom cez vytlačenie platničky z 3D tlačiarne po samotnú inzerciu. Po nej je dieťatko spolu s rodičom naďalej v lekárskej starostlivosti s postupným obrusovaním platničky tak, aby sa absolútne prispôsobila ústnej dutine. Približne po týždni zabrusovania sa prechádza na zácvik rodiča pri kŕmení,“ opísala hovorkyňa nemocnice Alena Šperková.

Dievčatko s inzerovanou "tübingenskou" palatinálnou platničkou prepustili v týchto dňoch už do domácej starostlivosti s pravidelnými kontrolami u odborníkov.

„Spolupráca s rodičmi Amálky bola výborná. Vážime si, že nám vložili do rúk dôveru, a máme radosť, že sa nám to úspešne podarilo,“ zdôraznila pediatrická pneumologička a ftizeologička detskej nemocnice Ivana Gondová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >