Vykajme správne! „Pani, boli by ste taká dobrá?“ či „pani, bola by ste taká dobrá?“

TASR, ahojmama, 13. mája 2024 o 05:57

Deti učíme vykaniu, na znak úcty k starším a neznámym ľuďom. Vieme ale vykať správne?

Starším a neznámym ľuďom vykáme. Aj správnemu vykaniu sa však treba naučiť.

Foto: shutterstock.com

Anglicky hovoriaci ľudia nemajú problém. Ty a Vy je v angličtine stále rovnaké „You“ a rovnaký je v oboch prípadoch je i tvar slova, viažuceho sa k osloveniu. Ale čo slovenčina? „Pani, boli by ste taká dobrá?“ či „pani, bola by ste taká dobrá?“

Používanie vykania a tykania má v našom jazyku tiež svoje pravidlá. Pri vykaní je sloveso v mužskom aj ženskom tvare vždy vyčasované v druhej osobe množného čísla (vy) - odišli ste, povedali ste to, poprosili ste... Teda napríklad: Pán Lačný, boli by ste ochotný? Ujo Maroš, pomohli by ste nám? Nesprávne sú tvary: bol by ste alebo pomohol by ste.

Porobne aj v ženskom rode, kde správne vykanie vyzerá takto: Pani Nováková, mali by ste čas? Pani Anna, boli by ste taká láskavá? Nesprávne sú tvary: mala by ste alebo bola by ste.

Iná situácia je, ak sa vykanie viaže k inému slovnému druhu, napríklad prídavnému menu, nie slovesu. Sám, rád alebo prídavné meno, trpné príčastie, radová číslovka, zámeno sú pri vykaní v rovnakom čísle a rode ako oslovená osoba.

Teda napríklad v mužskom rode: Akú hudbu máte rád? Neprekáža vám ostať sám? Boli ste spokojný so službami? Skončili ste druhý v poradí. V ženskom rode zasa správny tvar vykania znie: Akú hudbu máte rada? Neprekáža vám ostať sama? Boli ste spokojná so službami? Skončili ste druhá v poradí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >