10 zaujímavých faktov o pôrode, ktoré ste možno nevedeli

Gabriela Bachárová, 25. mája 2022 o 05:00

Bábätká, ktoré sa rodia na Slovensku, vážia v priemere 3,3 kilogramu. A len päť percent z nich príde na svet v termíne. Prečítajte si desať zaujímavostí, ktoré rozšíria vaše vedomosti o pôrode.

Vitaj na svete!

Foto: shutterstock.com

Kontrakcie až 12 hodín

Prvá doba pôrodná, ktorou sa myslí čas od nástupu prvých pravidelných kontrakcií až po plné otvorenie pôrodného kanálu, trvá podľa štatistík u ženy, ktorá rodí prvýkrát, asi 10 až 12 hodín. Dĺžku ovplyvňujú veľkosť bábätka, schopnosť pôrodných ciest reagovať na pôrodný dej aj celková efektivita sťahov maternice. U žien, ktoré už rodili, je prvá doba pôrodná kratšia, asi 6 až 8 hodín.

Za pár minút na svete

Štatistiky napovedajú, že druhá doba pôrodná, teda samotné vypudzovanie plodu, trvá priemerne 10 až 20 minút (ale môže aj hodinu). Na vytlačenie bábätka žena použije približne 10 až 15 kontrakcií. Túto fázu ovplyvňuje sila sťahov, veľkosť a poloha hlavičky plodu či to, ako priestorná ja panva.

Nenápadná tretia fáza

A aby sme to mali kompletné, treťou fázou pôrodu je odlúčenie a vytlačenie placenty, ktorá bábätko v brušku vyživovala. Ak žena rodí placentu spontánne, trvá to asi desať minút. Väčšinu rodičiek to nebolí, ani si vypudenie nemusia všimnúť alebo cítia len mierne sťahy maternice. Ak sú problémy s vytlačením placenty, pristupuje sa k jej operačnému vybratiu.

Ťažká placenta

Placenta váži 700 až 800 gramov, podľa toho, ako veľké je dieťa. Platí priama úmera - čím väčší plod, tým väčšia placenta. Zaujímavým údajom je i to, že v priemere meria asi 25 centimetrov.

Otvorená na desať centimetrov

Na koľko centimetrov musí byť žena otvorená, aby už mohla začať bezpečne tlačiť? Na približne desať centimetrov. To znamená, že je zájdená bránka maternice a vytvorený súvislý pôrodný kanál. Ak by žena začala tlačiť predčasne, bránka by sa mohla poškodiť alebo dokonca roztrhnúť, čo by znamenalo, že sa už otvorený priestor znovu zmenší a pôrod sa spomalí.

Iba päť percent detí v termíne

Iba päť percent detí príde na svet v očakávanom termíne pôrodu, je to ale normálne, vypočítať dátum narodenia úplne presne sa ani nedá. Nič sa nedeje, ak sa dieťa narodí kedykoľvek medzi 37. až 42. týždňom tehotenstva, vtedy sa považuje za donosené.

Sila kontrakcií

Spočiatku prichádzajú sťahy maternice raz za osem až desať minút. S postupujúcim pôrodom sa intervaly neustále skracujú. Čas ísť do pôrodnice nastáva pri kontrakciách v rozmedzí piatich až siedmich minút, ktoré trvajú asi 30 až 40 sekúnd. V druhej, vypudzovacej fáze sa objavujú raz za dve či tri minúty a môžu trvať asi od 60 do 90 sekúnd. Sťahy aktívne pôsobia na otváranie pôrodných ciest.

Cisárskych rezov stále viac

Počet tehotenstiev ukončených cisárskym rezom na Slovensku stále narastá, hoci tento spôsob pôrodu predstavuje pre matku aj dieťa väčšie riziká. Ešte pred druhou svetovou vojnou ich bolo na Slovensku len necelé jedno percento, v súčasnosti už asi každé štvrté tehotenstvo
skončí operačne.

Priemerná hmotnosť a dĺžka novorodencov

Bábätká, ktoré sa rodia na Slovensku, majú priemernú hmotnosť 3,3 kilogramu a priemernú dĺžku 49,4 centimetra. Tieto trendy sa dlhodobo nemenia, alebo majú len malé odchýlky.

Hodnotenie bábätka

Zdravotníci si po pôrode všímajú u dieťaťa pulz, kvalitu dýchania, napätie svalov, farbu kože i to, či novorodeniatko správne reaguje na podráždenie. Za každý z ukazovateľov nich môže dieťatko dostať dva body v takzvanom Apgar skóre. Hodnotenie prebieha celkom trikrát. Po prvej, piatej a desiatej minúte od narodenia. Z hľadiska zdravotného stavu je najdôležitejšie sledovanie po piatej minúte. Skóre medzi ôsmimi až desiatimi bodmi je optimálne. Ak je nižšie, je treba novorodenca viac sledovať, prípadne hneď podniknúť kroky, ktoré mu zachránia život, napríklad podať kyslík.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >