„Porodila som rýchlo a prakticky bez bolestí. Určite vďaka tomu, že som sa vôbec nebála.“

Gabriela Bachárová, 14. apríla 2021 o 04:30

Vedeli ste, že okrem strachu z pavúkov, výšok, hadov či stiesnených priestorov odborníci uznávajú aj nadmerné obavy z pôrodu? Hovorí sa im tokofóbia.

Obáv z pôrodu sa môžete zbaviť.

Foto: shutterstock.com

Niektoré ženy kvôli tokofóbii nikdy neotehotnejú, iné sa už od dvoch čiarok na tehotenskom teste nezvládnuteľne boja, že sa im nepodarí kvôli veľkej bolesti, neschopnosti tlačiť či chladnému nemocničnému prostrediu dieťa porodiť...

Z tokofóbie by sa nemal nikto vysmievať ani ju brať na ľahkú váhu, nie je prejavom slabosti ženy, naopak, v našich podmienkach sa dá veľmi dobre pochopiť, veď pocitmi tehotných a rodiacich žien sa dlhé roky nikto nezaoberal, skôr sa zľahčovali. Strach z pôrodu je teda oprávnený, dá sa s ním však „pracovať“.

1. Odstrihnite sa od skúseností svojich blízkych

„Prežila som to ja, prežiješ to aj ty,“ radia v dobrej viere mamy či babičky tehotným ženám. Lenže namiesto povzbudenia a upokojenia vyvolajú jedine tak obavy. Hoci zmeny v pôrodníctve postupujú pomaly, predsa len sa podmienky v nemocniciach už v mnohom zmenili k lepšiemu. Existujú zariadenia, ktoré rešpektujú právo žien slobodne odmietnuť neželané úkony a zdravotníci sa v nich správajú ľudsky, dôstojne a s pochopením. Vybrať si práve takú nemocnicu je polovica úspechu a môže to ženu do veľkej miery zbaviť strachu z pôrodu. Nikto už dnes nie je povinný pôrod „pretrpieť“.

2. Snažte sa myslieť pozitívne

Samozrejme, ľahko sa povie, ťažšie urobí. Iná možnosť ale nie je, ak chce žena prežiť tehotenstvo bez paralyzujúceho strachu a tiež zvýšiť pravdepodobnosť dobrého pôrodu. Aj keď to pre úzkostnejšie a citlivejšie ženy bude skutočná výzva, snažte sa myslieť počas tehotenstva pozitívne. Pôrodné bolesti nevnímajte ako niečo, čo sa nebude dať zniesť, ale niečo, čo je zmysluplné, pretože vás stále viac a viac priblíži k vytúženému dieťaťu. Pomáha tiež predstavovať si, ako dieťa bez problémov zostupuje dole pôrodnými cestami, ako s vami spolupracuje a podobne. Skrátka nahradiť obavy a strach niečím pozitívnym. To nič nestojí a veľmi to pomôže.

3. Pozrite si videá na internete

Kedysi sa rodilo doma, bola to bežná vec, ktorá jednoducho patrila k životu, ostatní súrodenci videli dieťa i mamu hneď po pôrode, počuli všetky zvuky, vzdychy, vnímali, čo sa okolo pôrodu dialo. Dnes nič z toho neexistuje, a tak máme celkom prirodzene strach z toho, čo nepoznáme. Vlastný pôrod je pre drvivú väčšinu žien prvým pôrodom, ktorý vo svojom živote zažijú. Na internete ale dnes nájdete veľa videí, ktoré ukazujú priebeh pôrodu, a aj dobrého pôrodu, ktorého sa netreba báť. Pre niekoho to môže byť schodná cesta, ako zmierniť obavy, hoci samozrejme na niekoho to môže mať účinok práve opačný. V každom prípade to ale zvážte. Veľmi pekné je napríklad toto video:



4. Dula či pôrodná asistentka pomôžu zbaviť sa strachu

V čase pandémie je to zložitejšie, ale niekde to ide. Ak máte z pôrodu nadmerný strach, veľmi vám môže pomôcť prítomnosť duly či súkromnej pôrodnej asistentky počas pôrodu. Tieto ženy presne vedia, ako uľaviť rodičke od bolesti a aké techniky použiť, aby zmiernil jej obavy (medzi nimi sú napríklad vynikajúce a naozaj fungujúce dychové cvičenia). Ak viete, že budete mať pri pôrode niekoho, komu veríte a o kom viete, že vám pomôže, môže sa strach zmeniť na tešenie sa. Prípadne ak cudziu osobu pri pôrode mať nechcete, môžete absolvovať psychoterapiu (dnes i online) so zameraním na zmiernenie úzkosti.

Tokofóbia sa môže objaviť až po prvom pôrode
Nadmerné obavy z pôrodu sa netýkajú len žien, ktoré sa chystajú rodiť po prvýkrát, často sa objavia až po negatívnej skúsenosti s pôrodom, ide o takzvanú sekundárnu tokofóbiu. „Tokofóbia, strach z pôrodu, sa môže vyskytnúť už primárne u prvorodičiek pred prvým pôrodom, avšak nezriedka vzniká sekundárne ako reakcia na predchádzajúci komplikovaný pôrod,“ potvrdzuje psychiatrička Ľubomíra Izáková vo svojom článku „Duševné zdravie počas tehotenstva a po pôrode“, ktorý vyšiel v časopise Psychiatrie pro praxi.

„V prípade, keď je sekundárna tokofóbia súčasťou po komplikovanom pôrode sa manifestujúcej posttraumatickej stresovej poruchy, vyskytujú sa v klinickom obraze aj živé sny s traumatickou tematikou a flashbacky (pohľad späť) spomienok na traumatizujúci pôrod. Tokofóbia sa stáva dôvodom na odmietanie ďalšieho tehotenstva alebo žiadosť rodičky o jeho ukončenie operačne, cisárskym rezom,“ hovorí odborníčka. Sekundárna tokofóbia je na zvládnutie snáď ešte náročnejšia ako tá u ženy, ktorá ešte nerodila, ale s pomocou vhodných techník sa prekonať dá.


Príbeh na záver
„Z pôrodu som mala naozaj hrôzu, kvôli svojmu celkovo nízkemu sebavedomiu som neverila, že dokážem dieťa vynosiť a potom aj normálne porodiť. Pôrodné bolesti ma desili tak, že som otehotnenie odkladala, ako sa len dalo. No už sa tomu nedalo vyhnúť, muž chcel potomka. Rozhodla som sa, že sa tomu postavím čelom a objednala som si k pôrodu dulu. Párkrát som za ňou ešte pred pôrodom bola, prebrali sme rôzne veci, dýchanie počas pôrodu a podobne, ale najviac na mňa zapôsobila jej veta, že sa nemám čoho báť, pretože narodenie dieťaťa zvládli milióny a milióny žien predo mnou, je to prirodzený a dokonale vymyslený proces, ktorému treba ísť naproti – a nie sa ho báť. Výsledok? Porodila som za dve hodiny od prvých kontrakcií a prakticky bezbolestne. Nemohla som uveriť, že aj takto môže vyzerať pôrod. Dula kvôli tej rýchlosti ani nestihla doraziť. Dodnes som presvedčená – hoci to samozrejme nemám ničím potvrdené – že tak ľahko a vlastne príjemne som porodila len preto, že som sa prestala báť... (Eva, 39 rokov)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >