Vnuci sa občas i pobijú, musia ale pritom zostať fér, vraví turista Oto Rozložník

Patricia Poprocká, 9. mája 2020 o 05:10

Dnes je už viac dedom ako otcom. Ako viedol k pohybu, čestnosti a slušnosti kedysi syna, tak vedie dnes i dvoch vnukov. „Snažím sa k nim pristupovať pokojne a s humorom, aby sa uvoľnili. Dnešné deti sa mi totiž zdajú dosť vyťažené touto rýchlou dobou,“ hovorí Oto Rozložník v našej ankete Môj výchovný boj.

Oto Rozložník so synom, nevestou a vnukmi na Kráľovej holi takto oslavoval svoje 71. narodeniny.

Foto: archív Ota Rozložníka

Turista telom i dušou, autor turistických máp Vysokých Tatier a Slovenského raja a troch kníh si rolu starého otca užíva. „Dnes, keď vidím rodičov, aké niekedy riešia problémy, je mi až do smiechu, lebo ja to už mám za sebou. Ako dedo mám iný pohľad na život a problémy než keď som bol otec. Vnukom viac dovoľujem ako synovi keď bol dieťa, práve preto, že rodič nemá toľko skúseností a veľa vecí berie príliš zodpovedne. Prehnaná starostlivosť je ale škodlivá.

Samozrejme ale, že som zodpovedný, a niekedy, keď som s chlapcami sám, mám aj strach, čo vyvedú. Raz mi už vnuk i povedal: Dedo, prečo sa o nás tak bojíš?

Vnuci majú 10 a 8 rokov a snažím sa k nim pristupovať s kľudom a humorom. S rodičmi ich vedieme k športu a učeniu. Tiež aby boli čestní a slušní.

Už odmalička si presadzujú svoje Ja a formujú si svoju osobnosť. Nečudo, že sa niekedy i pobijú, ale musia dodržať férovosť, pravidlo, že sa nebijú do tváre. Po vybúrení ide každý do svojho kúta, tam sa vytrucujú, niekedy si aj poplačú. Potom si podajú ruky a slovom prepáč sa upevňuje bratská láska.

Nepoznám nič krajšie, ako keď mi vnuci povedia, že som „dedo vševedo“, alebo že som najlepším dedom na svete. Je to pre mňa veľká odmena, deti to hovoria od srdca, ešte nevedia klamať. A ja mám radosť že ešte v mojom veku som pre ne vzorom a môžem s nimi spoločne športovať a vystrájať huncútstva."

Pre tých, ktorí na Kráľovej holi neboli, ešte jedna fotografia z vrcholu.

Foto: archív Ota Rozložníka






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa