Autor turistických máp Vysokých Tatier a Slovenského raja Oto Rozložník: Ak má dieťa pravdu, treba mu ju uznať

Patricia Poprocká, 13. apríla 2019 o 05:25

Oto Rozložník je celou dušou turista. Väčšinu života prežil v horách, vo Vysokých Tatrách a v Slovenskom raji pozná každý vrch, každú dolinu. So synom Miroslavom vytvorili turistické mapy oboch území, používané dodnes. Okrem toho má dvoch vnukov, ktorých pochopiteľne tiež vedie k tomu, čo mu je najbližšie. A ešte, ako povedal v našej ankete, k čestnosti a úcte k druhým.

Oto Rozložník prešiel tisícky kilometrov po horských chodníkoch.

Foto: mapatatier.sk

Časy, keď s partiou levočských turistov značkovali turistické chodníky v Levočských vrchoch sú dávno preč, boli to však prvé chvíle, kedy začal syna Miroslava brávať so sebou do hôr. „Mal štyri roky, chodieval s nami aj s mojou manželkou,“ spomína Oto Rozložník, Kežmarčan, ktorý vlani oslávil 70.

Vek ho však v aktivitách neobmedzuje. Okrem máp je autorom aj dvoch kníh o živote v Tatrách, a pracuje na tretej. Zaznamenáva v nich históriu našich veľhôr z prostej ľudskej stránky – najmä cez spomienky a zážitky pamätníkov, ľudí, ktorí sú s Tatrami akýmkoľvek spôsobom spätí a každý v nich zažil svoj vlastný príbeh.

Ku knihám Veselo a smutno v Doline Kežmarskej Bielej Vody a Ženy v tieni hôr, by mala pribudnúť Tatry boli pri tom. Okrem iného bude aj o tatranských pašerákoch.

No a čo hovorí Oto Rozložník o sebe ako otcovi a dedovi?

So synom, nevestou a vnukmi. Vo Vysokých Tatrách, pochopiteľne.

Foto: mapatatier.sk

Čo ma naučilo moje dieťa
Že dieťa treba rešpektovať a vypočuť. A že keď má pravdu, treba mu ju uznať, aj keď je to „len“ dieťa. No a tiež ho viesť k samostatnosti.

V čom mu chcem ísť vzorom
Láskou k prírode, k ľuďom, úctou k starším. A v tom, že treba byť tolerantný.

Čím ma rozosmeje
Keď sa aj on smeje.

Čo s ním najradšej robím
Spoločný pohyb v prírode a spoločné športy.

Akú radu do života im chcem dať/dávam
Dával som ju synovi, dávam aj vnúčatám. Aby boli poctiví, čestní, charakterní, slušní. A aby múdrosť nebrali ako bolesť.

Čo by som na sebe ako rodičovi chcel/a zlepšiť
Už som dosť starý na to, aby som na sebe robil veľké zmeny. (úsmev)

K čomu chcem deti viesť
Ako som odpovedal vyššie – k poctivosti, slušnosti, charakternosti. Aby si vážili aj malé veci a skutky. A aby nikdy nepodceňovali druhých a z nikoho sa nevysmievali.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa