Viktória, Adam a Lucia. Aj tieto deti z detských domovov dostali štúdijné štipendiá

TASR, 25. marca 2019 o 09:14

Občianske združenie Úsmev ako dar v rámci programu Vzdelávaním k úspechu rozdala 79 štipendií deťom z detských domovov a náhradných rodín aj deťom zo sociálne slabších rodín. Program realizuje každoročne už 12 rokov.

Finančná pomoc má pre znevýhodnené deti veľký význam.

Foto: Shutterstock.com

Medzi deťmi, ktoré tento rok dostali štipendiá, sú aj Viktória, Adam a Lucia, ktorým sa vďaka finančnej podpore darí úspešne získavať vedomosti v rôznych študijných odboroch. Viktória Žďárová z Banskej Bystrice má 19 rokov, momentálne žije v byte, ku ktorému jej pomohli pracovníci detského domova. Stanovila si jasný cieľ vzdelanie. Zamerala som sa na štúdium, pretože zo svojich skúseností a rád blízkych viem, že vzdelanie je tou najlepšou voľbou. Zatiaľ som získala výučný list v odbore kuchárka a momentálne sa v mojom odbore pripravujem na maturitu, hovorí Viktória.

Adam Berki z Liptovského Mikuláša a Lucia Bobáková zo Šale odmalička vyrastali v detskom domove. Som veľmi rád, že som sa do domova dostal, lebo mi tu dali lásku, naučili ma zodpovednosti a dali mi toho viac, ako by som dostal, keby som vyrastal doma, priblížil Adam. V súčasnosti študuje na Hotelovej akadémii v Liptovskom Mikuláši.

Lucia, ktorá strávila v detskom domove celých 18 rokov, sa dostala aj na univerzitu. Pre rizikové tehotenstvo štúdium musela prerušiť, ale neskôr v štúdiu pokračovala. Dnes jej mamou štvorročného syna a zároveň externou študentkou tretieho ročníka pedagogiky a vychovávateľstva na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

Adam aj Lucia sa rozhodli pomáhať ďalším deťom. Adam pôsobí ako dobrovoľník pre Úsmev ako dar a v roku 2018 sa mu podarilo usporiadať podujatie Podpora mladých domovákov v umeleckom prevedení. Deti vyrobili vlastné výrobky, ktoré potom predávali a za vyzbierané peniaze si dopriali výlet. Lucia je dobrovoľníčkou v nitrianskej pobočke organizácie Úsmev ako dar, pôsobí v projekte Domovácky parlament a venuje sa ďalšiemu vzdelávaniu domovákov a dobrovoľníkov na Anjelskej akadémii.

Štipendiá sú významným nástrojom, ktorým vyjadrujeme podporu mladým ľudom, preukazujeme im dôveru v ich schopnosti a uisťujeme ich v tom, že majú na to, aby školu dokončili, hovorí predseda združenia Jozef Mikloško. Partnerom programu je Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Ukončenie strednej alebo vysokej školy vytvára predpoklady, aby sa dospelý človek mohol ľahšie uplatniť v spoločnosti a na trhu práce. Deti z detských domovov, náhradných či sociálne slabších rodín však podľa predstaviteľov občianskeho združenia majú túto cestu kľukatejšiu. Stretávajú sa s predsudkami alebo pre neukončené vzdelanie nemôžu robiť to, po čom ako deti celý život túžili.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >