VIDEO Cisárskych rezov pribúda. Je na to dôvod? Vysvetľuje prednosta pôrodnice na Kramároch Igor Rusňák

Patricia Poprocká, 31. marca 2019 o 10:14

Zhruba každé tretie bábätko na Slovensku príde na svet cisárskym rezom. Ich počet stúpa, celosvetovo aj u nás. Prednosta 1. gynekologicko-pôrodníckej kliniky SZU a Univerzitnej nemocnice v Bratislave docent Igor Rusňák vysvetľuje, kedy a prečo lekári k takzvaným sekciám pristupujú.




Vaginálny pôrod je prirodzený, prospešný pre ženu aj dieťa. Nie každá je však schopná porodiť prirodzene. Dôvodov je veľa.

Nesprávna poloha placenty, kolízne postavenie dvojičiek, abnornálne malá panva, po úrazoch, prípadne ak je jasné, že bábätko v maternici nie je zdravotne v poriadku a okamžite po narodení prechádza do starostlivosti lekárov.

Igor Rusňák rozpráva aj o nejednoznačných názoroch na pôrod, ak je bábätko otočené koncom panvovým, a tiež o tom, či je vhodný cisársky rez, ak má žena panický strach z pôrodu.

Nemalý podiel na stúpajúcom počte cisárskych rezov má podľa neho aj fakt, že v začiatkoch tejto operácie každá druhá žena zomierala. „Porodiť kliešťami či vákuom bolo vždy menšie riziko než cisársky rez. Dnes to už neplatí,“ vysvetľuje.

Docent Rusňák hovorí aj o svojej klinike, prečo je na Kramároch percento cisárskych rezov vyššie než celoslovenský priemer.


ANKETA:

Aký máte postoj k cisárskemu rezu?

26,4%



4,2%



11,6%



50,0%



7,9%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >