Vianočné trhy sa začnú v Košiciach skôr, budú mať ekologický rozmer

TASR, 24. novembra 2019 o 05:00

Viaceré novinky budú sprevádzať tohtoročné Košické rozprávkové Vianoce, ktoré budú mať svoj 25. ročník. Vianočné trhy sa začnú na Hlavnej ulici prvýkrát už 1. decembra. Slávnostné otvorenie kultúrnych podujatí s rozsvietením vianočnej výzdoby a stromčeka bude tradične 5. decembra o 17.00 h.

Vianočné trhy v Košiciach sú už tradíciou.

Foto: www.kosice.sk

V rámci trhov bude návštevníkom ponúkať rôzne občerstvenie a suveníry 47 stánkov, a to od 9.00 do 22.00 h. Tohtoročnou podmienkou pre trhovníkov je podávanie jedál a nápojov výlučne v jednorazových nenávratných obaloch vyrobených z biodegradovateľných plastov, v ekologických materiáloch alebo papierových obaloch.

„Pri príprave vianočných trhov sme kládli dôraz na to, aby boli ekologické, aby sme posilnili kvalitu a hygienu. Na druhej strane nám trhovníci prisľúbili, že ceny, tak ako ich poznáme z minulých období, sa nebudú zvyšovať. Chceme, aby kultúrny program bol obohatením a prilákal návštevníkov všetkých generácií. Pri vianočnej výzdobe sa okrem Hlavnej ulice snažíme postupne pridávať aj bočné uličky," priblížil primátor mesta Jaroslav Polaček.

Stánky budú otvorené do 23. decembra, možnosť predaja v nich však bude až do 6. januára. Súčasťou trhov aj tento rok bude anjelská kapustnica či predaj primátorského punču, ktorého celý výťažok pôjde na charitatívne účely.

Dominantou centra Košíc bude vianočný stromček, 22 metrov vysoký smrek, na ktorom bude žiariť 2000 metrov animovanej svetelnej reťaze s takmer 14.000 LED svetielkami. K sviatočne vyzdobenej Hlavnej a Bielej pribudne tento rok aj Uršulínska ulica. Súčasťou výzdoby bude opäť niekoľko nových 2D a 3D svetelných prvkov.

Mozaika Vianoc bude pozostávať z takmer 60 hlavných i sprievodných podujatí, na ktorých sa zúčastní viac ako 1000 účinkujúcich. Na deti bude čakať vynovená tvorivá dielňa Perníkovo v parku za hlavným pódiom. Súčasťou ponuky budú opäť Ľadové sochy alebo Historické Vianoce so stredovekou rekonštrukciou oslavy zimných sviatkov.

Oslavy príchodu nového roku odštartuje 31. decembra Detský Silvester o 10.00 h. V programe veľkého Silvestra od 20.00 h s polnočným ohňostrojom vystúpia napríklad Nicole McCloud, Michaella či ľudová hudba Stropkoviani. „Celý silvestrovský program aj s ohňostrojom nás stál 12.000 eur," informoval vedúci referátu kultúry a marketingu magistrátu Richard Herrgott.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >