V testovaní piatakov dopadli najlepšie Bratislavčania

TASR, 18. októbra 2018 o 13:37

Slovenčina a matematika ide najlepšie piatakom na západe Slovenska. Podľa výsledkov Monitora vzdelávania a odbornej prípravy z roku 2018, ktorý uverejnila Európska komisia,v testovaní najlepšie skončili Bratislavčania.

Monitor ukázal, že deti z rozvinutejších regiónov sú lepší žiaci.

Foto: shutterstock.com

Naopak, najslabšie výsledky mali žiaci v najmenej rozvinutých regiónoch - v Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji. Žiaci zo sociálne znevýhodnených skupín podľa monitora dosiahli približne o polovicu menej bodov ako ich rovesníci zo sociálne priaznivého prostredia.

Ministerstvo školstva chce problém riešiť zavedením povinného vzdelávania v materskej škole, ktoré by malo byť od roku 2020 povinné pre všetky deti rok pred nástupom do školy. Tiež chce zvýšiť počet asistentov na školách.

Európska komisia vo zverejnenom monitore uvádza, že aj keď sa postavenie učiteľov a školiteľov postupne zlepšuje, stále je nevýhodné, najmä pokiaľ ide o ich platové podmienky. "Hoci sa mzdy učiteľov nedávno zvýšili, ich úroveň konkurencieschopnosti je stále veľmi nízka na západnom Slovensku a najmä v Bratislave," uvádza sa v zisteniach o Slovensku. Vláda sa zaviazala zvýšiť platy učiteľov o desať percent od budúceho roka a o ďalších desať percent od roku 2020.

V Monitore vzdelávania a odbornej prípravy z roku 2018 sa tiež konštatuje, že napriek hospodárskemu rastu sú investície do vzdelávania na Slovensku hlboko pod priemerom krajín EÚ a OECD.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >