V tejto našej nemocnici sa mamičky po pôrode môžu tešiť na príjemnú službu. O čo ide?

gb, 31. októbra 2023 o 06:20

Zaujímavý benefit ponúkla mamičkám pôrodnica v Komárne. Aby sa po narodení dieťaťa dostali rýchlejšie do formy, môžu dvakrát týždenne využiť službu, ktorá nie je vôbec bežná.

Nemocnica Komárno sa snaží zlepšovať služby pre rodičky.

Foto: Nemocnica Agel Komárno

Zďaleka nie každá mamička má na pobyt v pôrodnici dobré spomienky, časy sa však pomaly menia a zdravotnícke zariadenia sa snažia prichádzať so službami, ktorá ženám čerstvo po pôrode pobyt v zdravotníckom zariadení spríjemnia. Nemocnica v Komárne sa rozhodla zaviesť popôrodnú rehabilitáciu priamo na oddelení gynekológie a pôrodníctva.

„Každý pôrod je iný a prináša so sebou veľké psychické aj fyzické zmeny. Či to bol pôrod prirodzený alebo cisárskym rezom, v oboch prípadoch sa v období šestonedelia telo mamičky zotavuje a prechádza procesom hojenia. Dochádza k zavinovaniu maternice, hormonálnej regulácii a môžu sa objaviť bolesti pohybového aparátu, najmä chrbtice, bedrových kĺbov a panvy. Rehabilitácia výrazným spôsobom tento proces ovplyvňuje,” vysvetľuje nemocnica na juhu Slovenska, prečo sa rozhodla túto službu mamičkám ponúknuť.

Ako taká rehabilitácia vyzerá v praxi? Už od prvého popôrodného dňa sa zameriava na aktiváciu bráničného dýchania, správny stereotyp dýchania na podporu črevnej peristaltiky (pohybu čriev) alebo cievnu gymnastiku kvôli správnej funkcii cievneho a lymfatického systému.

„Kegelovými cvikmi posilňujeme svalstvo panvového dna. Pri pôrode cisárskym rezom nezabúdame na starostlivosť o jazvu. Mamičky nevedia, ako sa starať o jazvu a veľakrát sa jej boja aj dotknúť. Jazvu treba prijať za vlastnú a správnou starostlivosťou zabrániť vzniku keloidných zrastov a funkčných porúch,“ vysvetľuje fyzioterapeutka Karin Voláriková.

Rehabilitácie nie sú zamerané iba na bezchybné cvičenie. „Dôležitou súčasťou je edukácia mamičiek o polohovaní na podporu zavinovania maternice, o správnych pohybových stereotypoch pri vertikalizácii (vzpriamovaní) aj o manipulácii s dieťaťom – ako správne dvíhať, dojčiť. Zdôrazňujeme potrebu správnej pohybovej životosprávy v šestonedelí aj po jej skončení,“ dodala skúsená fyzioterapeutka. Rehabilitáciu s fyzioterapeutom môžu mamičky využiť každý pondelok a štvrtok v čase od jednej do druhej hodiny popoludní.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >