V Považskej Bystrici otvoria špecializované zariadenie pre deti s autizmom

TASR, 9. decembra 2022 o 04:15

V Považskej Bystrici otvoria po Novom roku špecializované zariadenie pre deti s autizmom, ktoré dovŕšili 15 rokov a ukončili povinnú školskú dochádzku.

Pri správnom prístupe dokážu autistické deti robiť veľké pokroky.

Foto: shutterstock.com

Kým nedovŕšia deti s autizmom 15 rokov, môžu ich podľa primátora mesta Karola Janasa rodičia umiestniť v tamojšej špeciálnej základnej škole na sídlisku SNP. Po skončení povinnej školskej dochádzky mali dve možnosti, zostať doma v individuálnej opatere alebo umiestnenie v domovoch sociálnych služieb.

„My sme preto spoločne s rodičmi hľadali cestu, ako im pomôcť a nájsť vhodné priestory. Vzniklo občianske združenie Modrá cesta, ktorému sme ponúkli prvé poschodie bývalej zdravotníckej školy. V jednej časti bude denné špecializované zariadenie a v druhej diagnostické centrum pre autistov,” uviedol Karol Janas.

Kapacita nového zariadenia bude v úvode desať klientov, otvoria ho 2. januára 2023. Zohľadňovať a zabezpečovať bude vysoko špecifické potreby svojich klientov. Aktuálne takéto zariadenia fungujú v Trenčíne či v Žiline, tie sú však kapacitne vyťažené.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >