V pôrodniciach stále skáču ženám po bruchu. Je to veľmi nebezpečná praktika

Gabriela Bachárová, 13. februára 2021 o 05:30

„Do pôrodnice som prišla počas dobre rozbehnutého pôrodu, blížila som sa do finále. Lekár ale rozhodol, že mi na fázu tlačenia nezmyselne pichne umelý hormón oxytocín, ktoré to celé ešte urýchli. Prišla veľká bolesť a s ňou i panika, že dieťa nedokážem vytlačiť,“ začína rozprávanie Jana, mama osemročného dievčatka.

Tlačenie na brucho môže spôsobiť veľa komplikácií.

Foto: Shutterstock.com

„Asi po prvých dvoch zatlačeniach, ktoré sa zdravotníkom zrejme zdali slabé, zrazu lekár vydal pokyn, aby mi pôrodná asistentka začala tlačiť na brucho. Cítila som veľmi silný tlak a bolesť, dieťa bolo o krátku chvíľku vonku,“ popisuje, čo sa dialo ďalej. Tlačeniu sa nebránila, v takej situácii to ani veľmi nešlo, bola ubolená a v strese.

Dnes hovorí: „Som presvedčená, že ak by mi personál dal len o trochu viac času, mohla som sa rýchlo zorientovať a dieťa vytlačiť aj bez tejto pochybnej pomoci, celkom prirodzene. Nerozumiem, prečo na mňa takto nezmyselne tlačili, doslova. Našťastie malú zásah nepoškodil, no ja som mala bolesti v oblasti brucha ešte niekoľko mesiacov. Lekár na ultrazvuku odhalil poškodenie svalov a vyslovil podozrenie, že za to môže práve táto nebezpečná praktika,“ vraví žena.

Takzvaná Kristellerova expresia je škodlivý zásah do priebehu pôrodu, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia považuje za ničím nepodložený, neúčinný, ale v našich pôrodniciach sa stále veľmi často využíva, hoci má celý rad možných nebezpečných komplikácií.

„Kristellerova expresia je cielený tlak na brucho tehotnej ženy počas druhej doby pôrodnej. Niekedy sa označuje aj ako tlak na fundus alebo tlačenie na brucho. Ženy tento úkon opisujú niekedy ako skákanie po bruchu alebo, že sa im na brucho zvalili,“ vraví Zuzana Krišková, predsedníčka organizácie Ženské kruhy, ktorá sa snaží o presadzovanie práv žien počas tehotenstva a pôrodu.

„Niekedy sa pri vyvíjaní tlaku používajú dlane, predlaktie, inokedy rôzne pomôcky ako zmotaná plachta alebo nočná košeľa. Ide o úkon, ktorého bezpečnosť nebola nikdy vedecky preukázaná, naopak existujú závažné podozrenia, že táto praktika je škodlivá,“ hodnotí Zuzana Krišková.

Príliš veľa rizík

„Kristellerova expresia môže závažným spôsobom poškodiť hrádzu, rebrá a má negatívny vplyv aj na plod,“ upozorňuje Zuzana Krišková. Negatívne zdravotné následky na strane ženy môžu podľa českej pôrodnej asistentky Anny Kohutovej byť: prasknutie maternice, prolaps (zostúpenie) maternice, poranenie pošvy a hrádze, vnútorné krvácanie, poškodenie rebier či svalov, močová inkontinencia, očné poruchy spôsobené zvýšením vnútrolebečným tlakom a iné. Niektoré zdroje hovoria i o možnom poškodení vnútorných orgánov, napríklad sleziny či pečene.

U dieťaťa môže podľa pôrodnej asistentky tlačenie na brucho spôsobiť krvácanie do mozgu, poškodenie periférnych nervov, mentálne poškodenie, blokádu krčnej chrbtice, očné a ušné poruchy, zlomeniny kľúčnej kosti, poruchy satia, popôrodnú úzkosť a podobne.

Bráňte sa!

Rodiaca žena nie je oproti zdravotníkom bezmocná, hoci samozrejme je vždy ťažšie presadiť svoju predstavu počas rozbehnutého pôrodu. V pôrodnom pláne však môžete uviesť, že si vyslovene neželáte tlačenie na brucho počas druhej doby pôrodnej. Rovnako by si žena mala dohodnúť možnosť rodiť v takej polohe, v ktorej jej pôjde tlačenie najlepšie. Poloha v ľahu alebo poloľahu je v tejto súvislosti veľmi nevhodná. Vhodné naopak je, aby žena menila polohy podľa svojich potrieb, odporúčané sú vertikálne polohy (kľak, drep, stoj).

„Miesto nezmyselného vyvíjania tlaku na brucho rodiacej ženy by mal personál ženu povzbudiť, aby si zvolila takú polohu, ktorá je jej v čase pôrodu najpríjemnejšia (alebo najmenej bolestivá) a mal by ju odrádzať od polohy v ľahu. Žena by mala tlačiť podľa potrieb svojho tela a mať možnosť sa aktívne hýbať počas celej fázy tlačenia. Fáza tlačenia môže trvať oveľa dlhšie ako pár minút. U prvorodičiek hodinu, dve aj viac," hovorí celkom jednoznačne Zuzana Krišková. Na urýchlenie pôrodu sú potrebné závažné medicínske dôvody, pričom platí, že pri väčšine pôrodov nie je žiaden dôvod vytlačenie bábätka urýchľovať.

Zachránili ste mi dieťa…

Ženy väčšinou proti tlačeniu na brucho počas pôrodu neprotestujú, majú o ňom málo informácií, dokonca si často myslia, že práve vďaka tomuto zásahu sa dieťatko „podarilo zachrániť“. Ako upozorňuje Zuzana Krišková, tlačenie sa navyše ani nezapisuje do zdravotníckej dokumentácie: „A to preto, že personál veľmi dobre vie, že táto metóda sa nemá používať. Vykonávajú ju bežne, no zároveň sa kryjú tým, že ju nezapíšu. Ide o závažné porušenie práv žien - predovšetkým práva na zdravie, na ľudskú dôstojnosť a v niektorých prípadoch to môže mať až charakter krutého neľudského zaobchádzania a mučenia.“

Len málokedy sa neopodstatnené a škodlivé zaobchádzanie s rodičku dostane do súdnych siení. Prípad použitia Kristellerovej expresie s nešťastným koncom rieši už dlhé roky súd v susednom Česku. Dôsledkom tlačenia na brucho bolo u mamičky prasknutie maternice, kvôli masívnemu krvácaniu takmer zomrela. Rodičia majú doma ťažko mentálne choré dieťa, poškodené detskou mozgovou obrnou, epilepsiou i chronickým zápalom pľúc, takmer slepé a hluché, so srdcovou chybou, kŕmené sondou v bruchu. Lekár až do poslednej chvíle popieral, že by Kristellerovu expresiu vykonal, otec si však zásah nakrúcal na video.

„Neodporúčam žiadny tlak na maternicu, pretože nikto nie je schopný odhadnúť silu, ktorú vyvinie. Podľa mojich skúseností je v prípade komplikácií vždy lepšie použiť kliešte alebo vakuumextrátor,“ uviedol k prípadu známy český pôrodník  Jaroslav Feyereisl, riaditeľ pražského Ústavu pre starostlivosť o matku a dieťa.

Skúsenosti z Dánska: Žiadne tlačenie na brucho
Dánska pôrodná asistentka Jette Aaroe Clausen pre organizáciu Ženské kruhy vyjadrila k tomu, ako je to s tlačením na brucho v severských krajinách.

„Kristellerova expresia vystavuje ženu zbytočnému utrpeniu, pretože ide o bolestivý manéver. V severských krajinách sa takmer vôbec nepoužíva, čo je dôkaz, že je možné mať dobré pôrodné výsledky aj bez Kristellerovej expresie. Priebeh druhej doby pôrodnej je do veľkej miery ovplyvnený zaužívanými postupmi v jednotlivých pôrodniciach. Okrem iných sem patria: poloha v ľahu pri pôrode, epidurálna analgézia, nútené tlačenie, pôrod kliešťami, prísne časové limity vymedzujúce druhú dobu pôrodnú, epiziotómia (nástrih hádze) a Kristellerova expresia.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >