V Brne môže vzniknúť pôrodný dom. Deti tam prídu na svet bez stresu a zákrokov

Gabriela Bachárová, 31. októbra 2018 o 11:32

Pôrodný dom, ktorý ženám umožní porodiť v domáckom prostredí, ale s lekármi na dosah, možno vznikne v susednom Česku. Mesto Brno uvažuje, že ho založí pri niektorej z miestnych pôrodníc.

Pôrod v pôrodnom dome je príjemnejší ako v nemocnici.

Foto: Shutterstock.com

Pôrodné domy bežne fungujú v škandinávskych krajinách, Francúzsku, Nemecku či Veľkej Británii, na Slovensku nie sú. Predstavujú bezpečné miesto, kde žena porodí v útulnom prostredí, ktoré pripomína bežný byt. K dispozícii má pôrodné asistentky, v prípade komplikácií sa však volá lekár, ktorý je blízko, alebo sa žena okamžite prevezie do nemocnice.

Pôrod v takomto zariadení prebieha bez zbytočných lekárskych zákrokov a vo väčšom pokoji. Pôrodnému procesu sa tu dáva dostatok času, nikto sa nikam neponáhľa. Vhodný je samozrejme pre ženu, u ktorej sa predpokladá, že dieťa porodí bez komplikácií. Predpokladá sa, že ho budú vyhľadávať i ženy, ktoré by inak volili pôrod doma. Ten je ale pre rodičku i dieťa potenciálne nebezpečný.

„Chceme byť priekopníkmi v poskytovaní tohto druhu zdravotníckej starostlivosti v Českej republike. Pôrodný dom by mohol byť pre niektoré ženy zlatou strednou cestou medzi pôrodom v nemocnici a doma," uviedol pre český denník Právo zástupca brnenského primátora Petr Hladík.

Pôrodný dom by navonok vyzeral ako penzión obklopený nemocničnými budovami. V prípade bezproblémového pôrodu by ho žena opustila už za niekoľko hodín. Cieľom je, aby prostredie a starostlivosť čo najmenej pripomínali nemocnicu.

V Česku už jeden pôrodný dom založili. V roku 2006 bol dom U Čápa pripravený poskytovať pôrodnícke služby v Prahe, ale nakoniec nedostal registráciu zdravotníckeho zariadenia. Dnes sa v ňom konajú predpôrodné kurzy, žena sa sem môže objednať na konzultáciu k pôrodnej asistentke alebo laktačnej poradkyni. Spoločnosť, ktorá dom založila, verí, že raz sa v ňom bude aj rodiť.

Namiesto pôrodnych domov ambulantný pôrod


Na Slovensku sa o zriadení pôrodného domu neuvažuje. „Nemyslím si, že výstavba izolovaných pôrodných domov je správna cesta. Musíme si uvedomiť, že máme určitý obmedzený zdroj financií a musíme sa rozhodnúť, akú formu zdravotnej starostlivosti budeme poskytovať. Cestu vidím v maximálnej humanizácii pôrodníc a možnosti včasného prepustenia po pôrode domov,“ povedal v rozhovore pre náš web docent Jozef Záhumenský, ktorý už vyše dvoch rokov pracuje ako prednosta II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava v Nemocnici Ružinov.

„Miesto samostatných pôrodných domov by boli ideálne samostatné pôrodné miestnosti s kompletným sociálnym zázemím vybavené potrebnou technikou, ale zároveň „priateľského“ vzhľadu. Rodička by tu strávila celý pôrodný dej a prípadne po dvoch hodinách by podľa zdravotného stavu odišla domov. Celý pôrod by tu bol v kompetencii pôrodných asistentiek, ktoré by volali lekára pri komplikáciách. Takýto je aj náš plán po prestavbe našej pôrodnice, ktorú nám predstavila pani ministerka zdravotníctva,“ doplnil.

O ambulantnom pôrode, ktorý si na Slovensku žena musí vyslovene presadiť, hoci legislatíva ho nezakazuje, uvažuje pôrodnica v Martine. „Domov po 24 hodinách budú môcť ísť ženy, ktoré budú chcieť. Tie, ktoré nie, môžu ostať dlhšie. Bude to na nich. Je veľa takých, ktoré by chceli ísť domov. Na druhý či tretí deň. A my im na to povieme, že ešte tu musia toľko hodín ostať. V Hainburgu sa nikto nikoho nepýta, či chce ísť domov. Na druhý deň musia ísť,“ uviedol pre Denník N pôrodník Ján Danko.





ANKETA:

Ak by pôrodný dom existoval na Slovensku, mali by ste o jeho služby záujem?

83,5%



0,0%



16,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >