V Banskej Štiavnici predstavujú filmy pre deti

TASR, 8. augusta 2019 o 05:42

Letný filmový festival 4 živly v Banskej Štiavnici opäť venuje časť svojho programu rodinám s deťmi. V poradí 21. ročník podujatia, ktorý ponúkne viacero filmov, animačnú i výtvarnú tvorivú dielňu pre malých šikovníkov, potrvá do 11. augusta.

Banská Štiavnica

Foto: Profimedia

„Detským 4 živlom bude patriť druhá polovica podujatia - od piatka do nedele," informoval PR manažér Peter Gašparík. Filmový program Detských 4 živlov premietne animované i hrané snímky, ktoré zaujmú deti, ale aj ich rodičov. V programe figuruje Železný obor, animovaný film o malom chlapcovi, ktorý zachráni robota. Za účasti režisérky Veroniky Kocourkovej premietne festival sedem častí nového slovenského večerníčkového seriálu Tresky plesky, ktorý deťom hravým spôsobom vysvetľuje tajomstvá prírodných javov.

Producent Peter Badač uvedie oceňovanú krátkometrážnu snímku režiséra Martina Smatanu Šarkan, ktorá detskému publiku citlivo spracúva náročnú tému odchodu zo života. „Snímka bude predfilmom komediálneho animovaného filmu Veľký zlý lišiak a iné príhody, ktorá sa pohráva s myšlienkou, že život na vidieku nie je, minimálne pre zvieracie obyvateľstvo, prechádzkou ružovou záhradou," dodal Gašparík.

Najpočetnejšia delegácia uvedie v sobotu 10. augusta distribučnú predpremiéru novej česko-slovenskej rozprávky Hodinárov učeň. Režisérka Jitka Rudolfová v Banskej Štiavnici predstaví film viac ako mesiac pred uvedením do kín. Spoločnosť jej budú robiť herečky Jana Plodková, Dana Droppová, herec Michal Balcar a kostýmový výtvarník Marek Cpina. Príbeh rozprávky zavedie hodinárskeho učňa Urbana na cestu za zázračnými hodinkami, aby vďaka svojej šikovnosti a dobrému srdcu prekonal všetky nástrahy a zachránil milovanú Lauru. Do slovenských kín film vstúpi 12. septembra.

Popri filmoch budú pre deti pripravené aj tvorivé aktivity. V rámci otvorenej výtvarnej tvorivej dielne (9. august) si budú môcť pod vedením skúsených lektorov pripraviť vlastné šarkany. „Táto dielňa je naviazaná na rozprávku Šarkan, krátkometrážny slovenský film, ktorý momentálne žne výrazné úspechy, je nominovaný do širšieho výberu filmov, z ktorých sa bude vyberať potom do užšieho výberu na Oscara," povedal Gašparík. Vopred prihlásení účastníci budú zasa vytvárať vlastný animovaný film v rámci uzavretej animačnej dielne (10. august).





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >