Ako porodím, určujem len ja sama. Pôrodný plán musia zdravotníci zo zákona rešpektovať

Gabriela Bachárová, 9. septembra 2023 o 06:37

Vedeli ste, že pôrodný plán, v ktorom žena napíše, ako si želá porodiť, je právne záväzný dokument? Zdravotnícke zariadenie ho teda zo zákona musí rešpektovať. Výnimkou je napríklad ohrozenie zdravia či života matky alebo dieťaťa.

Pôrodný plán chráni záujmy ženy.

Foto: shutterstock

Pôrodníci v minulosti pôrodné plány často zvykli nerešpektovať s tým, že ide len o akési „ezoterické” a nerealistické predstavy tehotných žien či dokonca diktovanie toho, čo má personál počas pôrodu robiť, prípadne nerobiť. Situácia sa však lepší a dnes ich už zdravotníci vnímajú s väčším porozumením. Prvým predpokladom úspechu je, samozrejme, správny výber vhodného zdravotníckeho zariadenia, kde s pôrodnými plánmi bežne pracujú a tehotná žena je tam partner do diskusie, nie niekto, kto „otravuje”. Svoje šance na rešpektovanie pôrodného plánu môžete zvýšiť aj tým, že ho správne napíšete a budete vedieť, na čo máte právo. Svoje rady a tipy ponúka na svojom instagramovom profile porodnaa.veronika pôrodná asistentka Veronika Godálová pôsobiaca v rakúskom Hainburgu.

Ona sama radšej ako o pôrodnom pláne hovorí o pôrodných prianiach, pretože pôrod sa nedá naplánovať, môže sa veľmi rýchlo zvrtnúť a na akékoľvek plány v tej chvíli možno zabudnúť. „Je úplne v poriadku si priznať, že v určitom momente to podľa prianí ďalej nepôjde a je nutné pristúpiť k alternatívnym riešeniam. Nie je to zlyhanie! ” upozorňuje odborníčka.

Prejav vôle

„Pôrodný plán je zväčša písomný prejav vôle rodiacej ženy, ktorý obsahuje jej priania ohľadom toho, ako by si želala, aby prebiehal jej pôrod, aké zásahy do pôrodu si nepraje, akú má predstavu o možnostiach tlmenia bolesti, aké sú jej preferencie v prípade komplikácií alebo aj, ako má byť ošetrené dieťatko po pôrode a iné,” vymenúva Veronika Godálová a hneď ponúka i príklady toho, čo konkrétne môže plán obsahovať.

Žena si môže priať v prvej dobe pôrodnej (teda otváranie pôrodných ciest trvajúce i viac hodín) nepretržitú prítomnosť sprevádzajúcej osoby, možnosť voľného pohybu alebo možnosť monitorovania srdcových oziev plodu v akejkoľvek polohe, nielen v štandardnom ľahu, čo je pre rodičku veľmi nepohodlné. Naopak, nemusí si želať nastrihnutie hrádze či tlačenie na brucho počas druhej doby pôrodnej (vypudzovanie bábätka). Keď sa už dieťa narodí, jej želaním môže byť nepretržitý fyzický kontakt s novorodencom alebo neoddelenie od neho počas prvej noci a podobne.

Foto: instagramový profil porodnaa.veronika


Ohrozenie zdravia či života

Veronika Godálová upozorňuje, že zdravotnícky personál musí pôrodný plán rešpektovať, porušiť ho môže len v prípade, ak je na to vážny dôvod alebo prekážka. Napríklad zdravotníci ťažko splnia prianie ženy rodiť ho vani, ak sa táto pomôcka v nemocnici nenachádza, prípadne ak je práve prítomný len personál, ktorý s jej používaním nemá skúsenosti.

Ďalšími dôvodmi sú možné ohrozenia zdravia či života matky alebo dieťaťa, prípadne oboch. Veronika Godálová dáva príklad: „Žena si želá porodiť v pôrodnej vani, v ktorej sa nachádza, ale v priebehu pôrodu dôjde k stavu, kedy podľa CTG monitoru môžeme vyhodnotiť, že dieťa trpí vážnym nedokysličením organizmu a je nutný okamžitý zásah personálu či urobenie krokov na čo najrýchlejšie narodenie dieťatka.” Takým krokom môže byť nastrihnutie hrádze, pôrod pomocou takzvaného zvonu (odborne vákuumextrator) či cisársky rez.

Dôvodom na porušenie pôrodného plánu však nie je zavedená rutina v zdravotníckom zariadení (robíme to u nás takto a inak nebudeme), prípadne snaha o čo najrýchlejšie splnenie si povinností (meranie a váženie hneď po pôrode, hoci to môže počkať). Relevantné nie sú podľa Veroniky Godálovej ani situácie, ktoré by teoreticky mohli nastať, hoci v danom momente im nič nenasvedčuje (napríklad odmietnutie podania tekutín z dôvodu, že by sa pôrod mohol skomplikovať a bol by nutný cisársky rez v celkovej anestézii, kedy predchádzajúce pitie môže byť rizikom).

Foto: instagramový profil porodnaa.veronika


Ak má personál vážny dôvod plán nedodržať, mal by o tom vyhotoviť písomný záznam, kde uvedie presný čas a príčiny, prečo nie je možné riadiť sa predstavami ženy. Ako taký záznam môže vyzerať, si pozrite nižšie.

Foto: instagramový profil porodnaa.veronika


Napíšte ho rukou

Ako by mal pôrodné plán či prianie vyzerať? Pôrodná asistentka radí písomnú formu, nie ústnu. Vhodné je pripojiť dátum a miesto, kedy a kde žena plán napísala. Notárske overenie netreba. Odporúča tiež svoje priania formulovať ako prosby, nie príkazy.

O tom, čo si skutočne počas pôrodu a po narodení bábätka žena praje, by si mala rozhodnúť sama a problematiku si vopred v rámci laických možností naštudovať. Nie je dobré okopírovať plán niekde z internetu, vtedy nemusí korešpondovať s jej vlastným záujmom. Mala by si tiež vyhotoviť viac kópií, aby ich dostalo k dispozícii viac zdravotníkov. Pôrodná asistentka mamičkám tiež odporúča prispôsobiť svoj pôrodný plán možnostiam zdravotníckeho zariadenia, ktoré je dobré si vopred zistiť.

Foto: instagramový profil porodnaa.veronika







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa