Úžasné! Keď nemôže mamička, v nemocnici dajú novorodeniatko na hruď otecka

Gabriela Bachárová, 31. mája 2021 o 04:45

Viete si niečo také predstaviť v slovenských pôrodniciach? Nemocnica v moravskom Havířove umožňuje otcom privinúť si novorodené dieťa na svoju nahú hruď, ak mamička absolvovala cisársky rez a nie je možné, aby to urobila ona.

„Bonding (úzky fyzický kontakt telo na telo bezprostredne po narodení) je pre ženy, ktoré rodia u nás v Havířove, úplne prirodzený a zásadný. Ponúkame ho aktívne a až na mamičky, ktoré si ho z nejakého dôvodu neželajú, si ho so svojím novorodeným bábätkom užíva každá žena," uviedol primár detského oddelenia Hynek Canibal.

„Naše nové kreslo slúži k tomu, aby v prípade, že je nutné ukončiť pôrod cisárskym rezom, mohlo byť bábätko vo včasnom a úzkom kontakte koža na kožu so svojím otcom, ktorý tak prechodne mamičku nahradí. Kreslo je super, pohodlné, s možnosťou polohovania," pochvaľuje si.

Pre rodičov chystajú v lete aj ďalšiu veľmi príjemnú novinku. „Už v júli budeme mať ďalšie tri krásne polohovacie kreslá na našej detskej JIS-ke, aby mali rodičia, ak budú chcieť zostať so svojimi deťmi, pohodlie i cez noc. Všetko krásne zapadá do FCC, teda family centered care (starostlivosť orientovaná na rodinu), ktorú v Havířove rozbiehame na plné pecky," informoval Hynek Canibal.

Nemocnica v Havířove je známa svojím rešpektujúcim a veľmi ľudským prístupom k rodiacim ženám, ale i hospitalizovaným malým pacientom. Rozhovor s primárom Hynkom Canibalom o tom, čo všetko rodičkám i deťom a ich rodičom, ponúkajú, si môžete prečítať na tomto odkaze.

V objatí blízkej osoby hneď po narodení.

Foto: Nemocnica Havířov


Potešenie na obidvoch stranách.

Foto: Nemocnica Havířov





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >