Úžasne jednoduché martinské rožteky, cesto len z troch ingrediencií a chuť? Vynikajúca!

Gabriela Bachárová, 11. novembra 2023 o 06:28

Tieto rožteky sa v minulosti dávali ako výslužka pre pomocníkov na hospodárstve, ktorí práve na sviatok svätého Martina odchádzali od hospodára a vydávali sa hľadať si novú prácu. Tradične sa robili kysnuté, no ak nemáte tento víkend veľa času, môžete si ich pripraviť nekysnuté a len z troch základných ingrediencií. Je to veľmi jednoduché a chuť skvelá!

Martinské rožky sa zvykli piecť práve na dnešný sviatok svätého Martina. Mali aj iné názvy, napríklad roháče či vandrovnice. Robievali sa buď prázdne, alebo s plnkou, ktorá sa mohla obmieňať. Ktorú uprednostníte vy? Vyberiete si orechovú, makovú, tvarohovú, kakaovú, marmeládovú či jablkovú? Cesto je veľmi jednoduché, skladá sa len z masla, tvarohu a múky s doplnením cukru a štipky soli.

Martinské rožky z tvarohového cesta s orechovou plnkou

Budete potrebovať:
250 gramov masla (vychladnutého)
250 gramov tvarohu vo vaničke
250 gramov hladkej múky (môžete do nej pridať aj trochu kypriaceho prášku)
1 lyžica múčkového cukru
štipka soli
vajíčko na potretie

Orechová plnka
150 gramov mletých vlašských orechov
100 gramov kryštálového cukru
250 mililitrov mlieka
1 lyžička škorice
1 vanilkový cukor
1 lyžica hladkej múky (nemusí byť)
za hrsť rozdrobených piškót
1 lyžica rumu (nemusí byť)

Postup:
1. Zo všetkých surovín vypracujte cesto a dajte ho do chladničky najmenej na 15 minúť odpočinúť. Ešte lepšie je pripraviť si cesto večer a nechať ho v chlade cez noc, bude sa s ním potom veľmi dobre pracovať.

2. Zvoľte si a pripravte plnku, my ponúkame recept na orechovú.

3. Cesto po vytiahnutí z chladničky rozdeľte na dve časti a z každej vyváľajte obdĺžnik. Z neho potom vykrojte osem trojuholníkov, naplňte plnkou a zrolujte od širšieho konca do tvaru rožka. Vytvorené rožteky potrite vajíčkom a dajte piecť asi na 15 minút pri 180 stupňoch Celzia. Každá rúra však pečie inak, preto si čas strážte. Prajeme vám dobrú chuť!

Tvarohové cesto je univerzálne, môžete ho použiť na sladko i na slano. Svedčí rôznym závinom, rožtekom, slimákom so škoricou, ale i so syrom a šunkou. Ďalej sa hodí na pizzu, slané koláčiky, drobné slané občerstvenie a podobne. Skvelá voľba, ak nemáte práve čas piecť, no chcete potešiť rodinu či návštevu chutným pokrmom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >