Úspech slovenských lekárov. Podujali sa na unikátny zákrok počas pôrodu, bez neho by sa dieťatko udusilo

Gabriela Bachárová, 23. októbra 2022 o 05:00

Že má dieťatko zdravotný problém v podobe veľkého nádoru na krku, na to prišli lekári už počas tehotenstva jeho mamičky. Naplánovali preto operáciu už počas pôrodu, ktorý prebehol cisárskym rezom. „Pri utlačenej dýchacej trubici vzniká riziko, že by sa dieťatko nedokázalo po pôrode nadýchnuť, pričom desať minút bez dychu môže mať u novorodenca fatálne následky,“ popísali lekári riziká toho, ak by operáciu neurobili. Ich zákrok bol úspešný.

Dieťatko prežilo vďaka zákroku slovenských lekárov (ilustračná fotografia).

Foto: Shutterstock.com

Nádor bol u dieťatka diagnostikovaný pomocou ultrazvuku ešte pred narodením. Lekári sa museli rozhodnúť, ako budú túto náročnú situáciu riešiť, pretože hrozilo viac zdravotných komplikácií. „Nádor bol natoľko rozsiahly, že bránil dieťaťu prehĺtať plodovú vodu, v dôsledku čoho sa potvrdilo veľké množstvo plodovej vody v maternici matky a hrozil jej predčasný odtok," popísala Univerzitná nemocnica v Bratislave na sociálnych sieťach.

Ešte väčším problémom však bolo, že tlak nádoru na krk by mohol spôsobiť nielen poruchu prehĺtania, ale aj udusenie novorodenca. „Pri utlačenej dýchacej trubici vzniká riziko, že by sa dieťatko nedokázalo po pôrode nadýchnuť, pričom desať minút bez dychu môže mať u novorodenca fatálne následky," vysvetlila nemocnica.


Zábery z pôrodu a zákroku.

Z týchto dôvodov padlo rozhodnutie ukončiť pôrod cisárskym rezom za účasti viacerých odborných tímov – pôrodníckeho, novorodeneckého, anestéziologického dospelého i detského a tiež detského ORL tímu, a to pre prípad, že by bolo potrebné vykonať akútne otvorenie dýchacej trubice.

„Pri cisárskom reze sa vybral novorodenec bez prerušenia pupočníka, takže stále dochádzalo k výmene plynov cez placentu a nehrozilo udusenie. Prevenciou udusenia bolo aj to, že novorodencovi sa podarilo zaistiť dýchacie cesty zavedením trubice aj v mieste zúženia. Až potom bol prerušený pupočník a dokončený cisársky rez," popísala nemocnica. V slovenských podmienkach išlo o unikátny zákrok.

Pôrod aj zákrok sa uskutočnili na pôde II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice v bratislavskom Ružinove. Dieťa následne v stabilizovanom stave preložili na intenzívne oddelenie, kde ho čaká definitívne doriešenie stavu.


Slovenskí lekári urobili unikátny zákrok.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >