Ukrajinským deťom aj ich rodičom pomáha 62 intervenčných psychologických tímov

SITA, 22. marca 2022 o 03:49

Intervenčné tímy tvoria psychológovia, špeciálni pedagógovia či odborníci, ktorí majú skúsenosti s krízovou intervenciou. V každom tíme sú traja až ôsmi odborníci a nachádzajú sa v každom kraji na Slovensku.

Deťom aj ich rodičom pomôžu psychológovia.

Foto: Shutterstock.com

Jedným z okamžitých opatrení, ktoré rezort školstva vykonal v súvislosti so situáciou na Ukrajine, sú aj intervenčné psychologické tímy. Aktuálne ich je 62 a ich cieľom je poskytnúť adekvátnu starostlivosť deťom. Pomoc však poskytujú aj rodičom týchto detí či školám, ktoré chcú žiakov z Ukrajiny vzdelávať. K dispozícii sú aj ukrajinsky hovoriaci odborníci.

Poskytovať zároveň budú aj metodickú podporu pre ukrajinských učiteľov či odborných zamestnancov škôl, ktorí sa budú chcieť zamestnať na školách. V tlačovej správe o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

„Ich úlohou je venovať sa všetkým deťom bez rozdielu, teda aj deťom, ktorých poznačila vojna, pomáhajú so socializačnými, adaptačnými aktivitami a zvládaním posttraumatického syndrómu. Venujú sa však aj ich rodičom a pedagógom,“ priblížila štátna tajomníčka pre inklúziu, národnostné školstvo a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová. Škola sa môže na nich obrátiť buď priamo alebo prostredníctvom regionálnych úradov školskej správy či e-mailovej adresy na ministerstve školstva.

Ďalším krokom z dielne rezortu školstva je aj finančný príspevok 200 eur na každého ukrajinského žiaka, ktorý sa bude vzdelávať na základných alebo na stredných školách. Preplácané budú školám aj jazykové kurzy pre týchto žiakov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >