Učitelia sa boja: Žiaci sa koronavírusom jednoducho premoria, zostáva im len držať palce

SITA, 20. augusta 2021 o 04:00

Učitelia očakávajú znovu veľmi ťažký školský rok a vyjadrujú obavy, že koronavírus dostihne drvivú väčšinu žiakov: „Zostáva im len držať si palce, aby to zvládli."

Deti sa jednoducho premoria...

Foto: Shutterstock.com

Slovenská komora učiteľov sa na základe publikovaných očakávaní epidemiológov obáva, že nastane premorenie žiakov vírusom. Ako uviedla viceprezidentka komory Soňa Puterková, hoci je v súčasnosti ťažké predpovedať, ako presne sa situácia vyvinie po 1. septembri, očakávajú opäť veľmi náročný školský rok. Premorenie detí bude mať podľa nej negatívne dôsledky na celú populáciu. „Zostáva im len držať si palce, aby to všetko zvládli," vyjadrila sa.

Zhodnotila, že opatrenia zo Školského semafora pre školský rok 2021/2022, ktorý v utorok 17. augusta predstavil minister školstva Branislav Gröhling, prioritne smerujú k udržaniu prezenčnej výuky čo najdlhšie. To si podľa nej bude vyžadovať zložitú organizáciu vyučovacieho procesu a mimoriadne nasadenie zo strany pedagógov a predovšetkým riaditeľov škôl. Puterková poukázala na to, že bude náročné zabezpečiť vzdelávanie, ktoré bude v časti tried prezenčné a v časti dištančné.

„Pedagógovia sú síce z väčšej časti očkovaní, a teda chránení pred ťažkým priebehom ochorenia, žiaci sú však očkovaní len v nízkom percente. Dobrovoľné testovanie nezaručí bezinfekčnosť žiakov prichádzajúcich do školy, ale vítame možnosť zisťovania prítomnosti protilátok,“ dodala.

Ministerstvo školstva 10. augusta informovalo, že celkovo bolo na Slovensku zaočkovaných 19 percent mladých ľudí vo veku od 12 do 17 rokov. Aspoň prvú dávku vakcíny dostalo 61 440 z 317 577 mladých ľudí v tomto veku. Najviac ich je zaočkovaných v hlavnom meste Bratislave (43 percent), nasleduje okres Senec (38 percent), Pezinok (35 percent), Malacky, Dunajská Streda a Žilina (27 percent) a okresy Banská Bystrica, Trenčín a Trnava (26 percent). Naopak, najmenej zaočkovaných v tejto vekovej kategórii je v okresoch Medzilaborce (6 percent) a Revúca (7 percent). Nízka zaočkovanosť je aj v okresoch Rimavská Sobota, Gelnica, Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš a Svidník, kde je zaočkovaných 8 percent mládeže.

Na Slovensku bolo k 30. júlu z celkového počtu 128-tisíc zamestnancov v školstve zaočkovaných zhruba 84 500 pracovníkov. Počet zaočkovaných učiteľov, odborných a nepedagogických zamestnancov v školstve je tak na úrovni 66 percent. V každom okrese je zaočkovaná viac ako polovica zamestnancov škôl. Výnimkou je iba okres Kysucké Nové Mesto, kde je ich podiel 49 percent. Najvyššiu zaočkovanosť učiteľov a zamestnancov škôl evidujú v okresoch Dunajská Streda (77 percent), Šaľa (73 percent), Bratislava (72 percent) a Myjava (71 percent). Ministerstvu údaje poskytlo Národné centrum zdravotníckych informácií.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >