Tip na výlet: Trnava ponúka adventné vychádzky s nevšedným sprievodcom, objavte aj jej nádherné okolie

Gabriela Bachárová, 27. novembra 2020 o 05:00

Trnava patrí k najkrajším slovenským mestám, adventné prechádzky s nevšedným sprievodcom budú určite zážitkom. Veľmi pôvabné je však i okolie mesta.

Adventnú prechádzku v Trnave absolvujete s netradičným sprievodcom.

Foto: Trnava Tourism


Prehliadka s lampášom

Oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism pre návštevníkov pripravila v rámci individuálnych prehliadok novinku. Do svojej ponuky zaradila prehliadku Adventná Trnava so sprievodcom v dobovom kostýme, ktorý vás prevedie najznámejšími námestiami Malého Ríma od 1. do 22. decembra.
 
Počas prehliadky sprievodca záujemcom priblíži adventné zvyky a tradície, akými sú vianočné stromčeky alebo adventné vence. Tiež vám prezradí, čo mali Trnavčania na svojich stoloch počas Vianoc a ako sochár Ján Koniarek spolu so zakladateľom Mikulášom Schneiderom Trnavským vytvorili betlehem pre trnavskú baziliku. Prehliadka Adventná Trnava trvá hodinu a môže sa naň prihlásiť obmedzený počet ľudí z dôvodu aktuálnych opatrení. Cena prehliadky pre pár je 15 eur, prehliadka pre rodinu (maximálne 5 ľudí) stojí 25 eur. Viac info o individuálnych prehliadkach nájdete na tomto odkaze.

Trnava patrí k najkrajším mestám na Slovensku, história tu dýcha na každom kroku.

Foto: Trnava Tourism

„Sme radi, že napriek situácii môžeme všetkých potešiť a vtiahnuť ich do čarovnej atmosféry Trnavy. Aby ste si čo najlepšie užili sviatočné chvíle, odporúčame individuálnu prehliadku absolvovať po zotmení, keď sa Malý Rím rozžiari stovkami vianočných svetielok. Pomyselným svetlom môžete byť aj vy či vaše deti. V Turistickom informačnom centre vám na požiadanie dajú lampáš, a tak bude mať večerná prechádzka Trnavou ešte väčšie čaro,“ láka na prehliadku Alexander Prostinák, zastupujúci výkonný riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Trnavské hradby.

Foto: Trnava Tourism

V ponuke majú i ďalšie individuálne prehliadky, s ktorými spoznáte rôzne historické obdobia, ako Univerzitná Trnava, Trnava ako slobodné kráľovské mesto či Trnava počas stredoveku. Zoberte malých objaviteľov so sebou a vyberte si z dvoch prehliadok pre rodiny s deťmi – karner (stavba menších rozmerov určená na uchovávanie kostí zosnulých) a hradby alebo radnica a historická pivnica.

Určite si nenechajte ujsť ani top atrakciu mesta Mestskú vežu, z ktorej výhľad na rozžiarené vianočné mesto nebudete ľutovať. Prekonanie 143 schodov nebude také náročné vďaka informačným panelom, ktoré sú na medziposchodiach. Vaše deti sa naučia mnoho zaujímavostí či hier o meste. V Mestskej veži nájdete aj vyše 290 rokov starý, no stále funkčný mechanický stroj, ktorý slúži ako strážca trnavského času. O jeho tlkot sa stará už päť generácií rodina Nemčekovcov, ktorá túto profesiu považuje skôr za poslanie.

Čarovná Mestská veža.

Foto: Trnava Tourism

Prehliadku Trnavy môžete samozrejme absolvovať aj individuálne. Poprechádzajte sa po Hlavnej ulici, Halenárskej či Kapitulskej ulici. Nenechajte si ujsť ani atmosféru nasvietených trnavských hradieb na Michalskej ulici či pri Bernolákovej bráne. Určite však zabočte aj do Parčíku Bela IV. a malých neprebádaných uličiek, ktoré pretkávajú stredoveký pôdorys mesta.

Hradby mesta Trnavy.

Foto: Trnava Tourism


Výhľad z Mestskej veže.

Foto: Trnava Tourism


Trnava pred Vianocami.

Foto: Trnava Tourism

Vzácny Kamenáč

Obľúbeným miestom Trnavčanov i „cezpoľných“ je jednoznačne rekreačná oblasť Kamenáč. Vybrať sa sem môžete autom alebo priamo pešo z Trnavy, kam sa bez problémov a bezpečne dostanete i s malými deťmi a kočíkom. Budete mať tak dlhšiu prechádzku na vzduchu a odmenou vám bude krásne prostredie tohto chráneného areálu. Kúpalisko Kamenný mlyn je obkolesené lužným lesom, ktorý je veľmi vzácny. Pozdĺž celého areálu je vybudovaný aj náučný chodník, ktoré vašim deťom nahradia niektoré hodiny prírodopisu. Dozvedia sa, aký význam majú mokrade, nájdu tu fenologický kalendár (podľa wikipédie fenológia odbor, ktorý sa zaoberá vplyvom klímy a zmien počasia v jednotlivých ročných obdobiach na životné prejavy rastlín a živočíchov. Príklady fenologických javov sú napríklad čas topenia snehu, odletu sťahovavých vtákov, prebúdzania medveďova) tiež informácie, že tu svoj domov majú vzácne druhy vtáctva.

Rekreačná oblasť Kamenáč.

Foto: www.naucnechodniky.eu

Štrky

Málokto tuší, že na okraji Trnavy vznikla prednedávnom nová lokalita, kam chodia Trnavčania za oddychom. Prejsť sa tu môžete okolo jazierka, oddýchnuť si na lavičke a dokonca sa tu počas leta dá grilovať. Vaše deti určite ocenia náučný chodník s búdkami pre vtáky a netopiere, ktorý vedie pozdĺž vynoveného lesoparku. Nechýbajú tu ani úkryty pre hmyz, a tak spolu s nimi objavíte bohatý svet zvieracej ríše.

Lokalita Štrky láka k odpočinku.

Foto: Trnava Tourism

Kaštieľ Dolná Krupá

Neďaleko Trnavy nájdete dedinku Dolná Krupá, ktorej srdcom je kaštieľ. Ten sa preslávil nielen vďaka ružovej grófke Márii Henriety Chotekovej, ktorá založila najväčšie rozárium v strednej Európe s vlastnými odrodami ruží, ale aj tým, že tu Ludwig van Beethoven skomponoval známu skladbu Sonáta mesačného svitu. Súčasťou je aj rozľahlý zámocký park, ktorý môžete navštíviť každý deň od 8:00 do 20:00 hod. Budete sa tak prechádzať po miestach, ktoré učarovali aj známemu skladateľovi.

Úžasný kaštieľ v Dolnej Krupej.

Foto: SNM


Park kaštieľa v Dolnej Krupej je nádherný v každom ročnom období.

Foto: Trnava Tourism

Smolenice

Ak túžite po pokojnej atmosfére zimného lesa, navštívte obec Smolenice, ktorá je vzdialená iba niekoľko kilometrov od Trnavy. V obci sa okrem iného nachádza aj zámok či múzeum a okolité lesy sú ako stvorené na zimné prechádzky plné spoznávania dávnej histórie, fauny i flóry. Malé Karpaty pri Smoleniciach skrývajú rozsiahle keltské hradisko Molpír zo 6. storočia, ku ktorému vedie náučný chodník. Odmení sa vám tiež nádherným výhľadom na Smolenický zámok.

Pohľad na Smolenice.

Foto: Trnava Tourism


Keltské hradisko v Smoleniciach.

Foto: Trnava Tourism


Smolenický zámok.

Foto: TASR

(Zdroj informácií: Trnava Tourism)








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >