V Dobšinskej ľadovej jaskyni sa pred 70 rokmi korčuľovalo, dnes je svetový unikát

SITA, 2. augusta 2020 o 04:27

Nový náučný chodník i expozícia pribudli tento týždeň pri Dobšinskej ľadovej jaskyni, ktorá v tomto roku oslavuje 150 rokov svojho objavenia.

Do Dobšinskej ľadovej jaskyne prvýkrát zostúpil 15. júna 1870 mladý inžinier z Dobšinej Eugen Ruffíny.

Foto: SSJ

Národná prírodná pamiatka Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie zaľadnené jaskyne na svete. V roku 2000 bola zaradená do svetového prírodného dedičstva UNESCO ako jedinečný prírodný unikát.

Štátna ochrana prírody v spolupráci so Slovenskou správou jaskýň a Správou Národného parku Slovenský raj teraz, vynovili trasu vedúcu do jaskyne. Staré náučné panely nahradili nové s aktuálnymi informáciami a kvalitnými fotografiami.

„Náučné panely pútavou formou prezentujú prírodné hodnoty Slovenského raja a návštevníci sa tu môžu dozvedieť množstvo cenných informácií o Dobšinskej ľadovej jaskyni. Či už o jej vzniku, vývoji a zaľadnení, ale aj o jej faune či korčuľovaní, ktoré tu fungovalo do polovice 20. storočia,“ povedal vedúci úseku ochrany jaskýň Slovenskej správy jaskýň Pavel Bella.

Do podzemia jaskyne prvýkrát zostúpil 15. júna 1870 mladý inžinier z Dobšinej Eugen Ruffíny. Dnes je Dobšinská ľadová jaskyňa prístupná verejnosti od polovice mája do konca septembra a ročne láka tisíce návštevníkov i z celého sveta. „Podľa našich záznamov si v posledných rokoch Dobšinskú ľadovú jaskyňu ročne prezrelo 70- až 85-tisíc návštevníkov,“ dodal Pavel Bella.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >