Tip na výlet Spomienky na Bitku pri Rozhanovciach: Hrádok na cintoríne a rozhľadňa s krásnymi výhľadmi

Boris Macko, 14. júla 2023 o 05:23

V našom letnom putovaní na málo známe, takmer zabudnuté hrady a hrádky sa dnes zastavíme vo Vajkovciach neďaleko Košíc. Tunajší hrádok je výnimočný tým, že jeho zbytky sú priamo na obecnom cintoríne, presnejšie jeho časti, preto sa tu treba správať s pietou.

Zánik hrádku Vajkovce zrejme súvisí s Bitkou pri Rozhanovciach v roku 1312.

Foto: Boris Macko

Archeológovia tu robili výskum zhruba pred 40 rokmi, vďaka čomu vieme o jeho histórii zrekonštruovať aspoň čo – to. V 13. storočí patrilo toto územie zemanovi Rainoldovi a v listine z roku 1270 sa spomína aj istý zeman Vojk. Práve jeho meno nesie dnešná obec Vajkovce. Hrádok si teda zrejme po tatárskom vpáde dali postaviť príslušníci jednej, alebo druhej šľachtickej rodiny.

Hrádok, či možno opevnená kúria však existoval len krátko. Podľa archeologických nálezov zanikol už niekedy v 14. storočí. S najväčšou pravdepodobnosťou zrejme tesne pred, alebo počas Bitky pri Rozhanovciach 15. júna 1312.

V 16. storočí vznikla na tomto mieste kalvínska modlitebňa a o čosi neskôr aj cintorín, ktorý je tu dodnes.

Z hrádku sa viditeľne zachovali len valy a priekopa. Celé opevnenie s plochou zhruba 60x60 metrov pozostávalo z murovaného paláca s rozmermi 14x8 metrov a hrúbkou múrov zhruba 110 centimetrov. Bol obohnaný valom a priekopou, ktorá je viditeľná dodnes.

Nádherné panorámy z rozhľadne

Rozhľadňa Čerešenka umožňuje nádherné výhľady.

Foto: Boris Macko.

Okrem zvyškov hrádku si môžete prezrieť aj neďalekú rozhľadňu Čerešenka, ktorá má súvis s históriou. Rozhľadňa síce výškou 11 metrov neohuruje, zato architektonickým stvárnením áno.

Stojí na rozhraní chotárov troch obcí: Rozhanovce, Čižatice a Chrastné. Bola postavená pri príležitosti 700. výročia Bitky pri Rozhanovciach. Ponúka nádherný výhľad na miesto niekdajšieho bojiska. Okrem toho je z nej dovidieť aj na Slanské vrchy a Zemplínske vrchy v Maďarsku, Volovské vrchy s Kojšovskou hoľou, či údolie Torysy. No, a samozrejme, aj na neďaleké hradné kopce hradov Kysak, Sokoľ, Obišovce a Košický hrad.

Prístup k rozhľadni je jednoduchý. Po ceste buď z obce Čižatice, alebo z Chrastného. Bohužiaľ, cesta je vo veľmi zlom stave, čo kazí celkový zážitok z pekných výhľadov. Napriek tomu odporúčame. No s autom, pokiaľ nie je terénne, či aspoň SUV, opatrne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >