Tip na výlet Šranecké piesky – slovenská púšť, ktorej šírenie zastavila Mária Terézia

Patricia Poprocká, 2. septembra 2022 o 04:38

Oblečte sa do starého a rátajte s tým, že sa deti ušpinia. Ak si osvojíte tieto dve rady, dokážete si naplno vychutnať cestu do slovenskej púšte. Áno, aj také niečo tu máme – úchvatné Šranecké piesky na Záhorí, náš dnešný tip na výlet.

Vitajte v slovenskej púšti.

Foto: Patricia Poprocká

Naviaty mäkký piesok, kamkoľvek sa pozriete, miestami udupaný, miestami zarastený borovicami, s ktorých výsadbou začala ešte Mária Terézia, a ktoré tam dnes vytvárajú nádhernú vôňu. Môžete si v ňom naboso pochodiť a deti sa dosýta vyhrať. Behať hore dolu po kopcoch, stavať hrady, čokoľvek. Vychutnávať slobodu. A atmosféru „púšte".

Šranecké piesky patria do celoeurópskej sústavy chránených území NATURA 2000. Územie paradoxne slúži ako vojenská strelnica, konkrétne „dopadová plocha E“, ako sa dočítate na informačnej tabuli priamo na mieste. Žijú tu viaceré vzácne druhy rastlín i živočíchov, tie sú podľa sprievodcu „silno ohrozené zarastaním drevinami, najmä borovicou a agátom“, nie vojenskými aktivitami. Vzhľadom na to, že priestory využíva armáda, výlet sem je možný len v určitých dňoch. Určite cez víkendy, v pracovné dni je lepšie overiť si na internetovej stránke ministerstva obrany, kde vojaci zverejňujú plány cvičení.

Pribúdajúce borovice sú podľa odborníkov hrozbou pre pieskomilnú faunu a flóru.

Foto: Patricia Poprocká

Šranecké piesky na súčasné miesto navial vietor z rieky Moravy pred viac ako 2,6 miliónmi rokov, keď sa striedala medziľadová doba s ľadovou. Rozkladajú sa na ploche viac než 570 kilometrov štvorcových, pochopiteľne, celú ju neprejdete. Miesto výletu, kde si môžete slobodne pochodiť a pokochať sa pohľadom na „nekonečné piesky“ sa nachádza medzi obcami Plavecký Mikuláš a Lakšárska Nová Ves, kúsok od Plaveckého hradu.

„Slovenskú púšť“ lemujú bohato nasadené borovicové stromy. S výsadbou začala Mária Terézia, ktorá tak chcela zabrániť rozširovaniu púšte. Na otvorených pieskových dunách žije veľa vzácnych a chránených rastlín, najmä pieskomilných druhov. Zo živočíchov sú tu tiež vzácne pieskomilné druhy, ktoré na Slovensku nikde inde nenájdete. Je tu vyše 500 druhov, vyše 800 druhov chrobákov, tiež kobylky, koníky, mravcolevy. Žije tu aj naša najväčšia jašterica, jašterica zelená, tiež užovka hladká, ktorú si ľudia zvyknú mýliť s vretenicou. Stretnúť tu môžete aj netopiere, samozrejme diviaky, srny či jelene.

Človek má chvíľami pocit nekonečna.

Foto: Patricia Poprocká

K Šraneckým pieskom sa pohodlne dostanete autom, miesto však z cesty výrazne označené nie je. Spoznáte ho podľa plošiniek na parkovanie pri ceste na vrchu kopca. Po pár desiatkach metroch ste na vrchu pieskovej duny pri informačnej tabuli, odkiaľ si môžete zvoliť vlastný okruh prechádzky. Stráviť tam môžete hodinu aj tri, ako chcete. Kopce, kde si deti môžu behať hore dolu, vytvárajú ideálny priestor na hry a rozlet detskej fantázie. Najmä ak idete väčšia skupinka, deti sa hneď zmenia na indiánov, beduínov, alebo i vojakov. Napokon, stopy po armáde sú tam všadeprítomné – kopa starých pneumatík, polorozpadnuté ťažké betónové kryty, tiež vyjazdené cesty v piesku.

Dospelí si vychutnajú krásne panorámy, voňavý vzduch a príjemnú prechádzku, pokojne i bosými nohami v piesku, v prípade pekného počasia si tam môžete urobiť aj piknik. Prajeme krásny zážitok!

Pohľad z duny.

Foto: Patricia Poprocká

Stopy po armáde.

Foto: Patricia Poprocká

A krásne všadeprítomné borovice.

Foto: Patricia Poprocká





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >