Tip na výlet s deťmi: Na Morave otvorili najdlhší visutý most pre peších na svete. Turistov čaká 721 metrov nevšedného zážitku

Gabriela Bachárová, 13. mája 2022 o 04:02

Práve dnes sa po najdlhšom visutom moste na svete prejdú prví návštevníci.

Najdlhší visutý most pre peších na svete.

Foto: Dolní Morava

Nový visutý most je súčasťou horského rezortu Dolní Morava, ktorý nájdete v Pardubickom kraji, v horskej oblasti Kralický Sněžník. Ponad dolinu Mlýnskeho potoka spája hrebeň Slamník s hrebeňom Chlum, a to vo výške 95 metrov na morom.

Most, ktorý stavali až dva roky, je jednosmerný, nastupuje sa naň v nadmorskej výške 1 110 metrov a vystupuje vo výške 1 116 metrov. Prekonáte tak aj nepatrné prevýšenie šesť metrov.

Vstupenky na most možno zohnať online, nájdete ich na tomto odkaze. Pri kúpe lístka je potrebné zvoliť si dátum a aj približný čas nástupu na most. Základná cena vstupenky pre dospelého je 350 českých korún, pre dieťa 245 korún. Drahšie sú vstupenky, ktoré platia zároveň na lanovku alebo aj na blízky chodník v korunách stromov. Ak si budete chcieť kúpiť vstupenku na mieste, zaplatíte viac.

Na most budú púšťať v časových intervaloch, každú pol hodinu, aby na ňom v jednej chvíli nebolo príliš veľa návštevníkov. Na miesto sa môžete vyviezť lanovkou, ďalšou možnosťou je prejsť po vlastných.

Súčasťou celého nezvyčajného projektu je aj náučná hra Most času s prvkami rozšírenej reality, ktorá vznikla v spolupráci s Lesmi Českej republiky, obcou Dolní Morava a Múzeom československého opevnenia z rokov 1935 až 1938.

Hrá sa s pomocou šikovného telefónu pripojeného na internet. Putuje sa od takzvaného ropíka (malá stavba takzvaného ľahkého opevnenia) cez deväť náučných panelov. Témou hry je ochrana prírody a pohyb v nej a to všetko prostredníctvom životného príbehu konkrétnej rodiny z Dolnej Moravy na pozadí historických udalostí v Československu od roku 1935 až do súčasnosti.

„Sky Bridge 721 je nielen stavba. Je to most, ktorý v sebe nesie myšlienku času. Dokonalé výhľady, adrenalín a zážitky sme chceli obohatiť tiež o genius loci, ktorý miestne hory ukrývajú, a myslím, že sa nám to podarilo. Most návštevníka prenesie zo súčasnosti do minulosti a zasa späť, a to prostredníctvom pútavého príbehu z úst 16-ročného chlapca, ktorý na pozadí udalostí našej histórie objavuje odpovede a skryté pravdy vo svojej vlastnej rodine. To všetko vďaka zaujímavej hre,“ uviedol obchodný riaditeľ Horského rezortu Tomáš Drápal.

Okrem novej atrakcie stredisko ponúka aj veľa ďalších zaujímavostí, medzi nimi sedačkovú lanovku, cestu v korunách stromov, obrovskú bobovú dráhu, adrenalínový, lanový či zážitkový park pre deti aj dospelých, horské kolobežky so zjazdom 15 kilometrov a iné. Z Bratislavy ste na mieste asi za tri až štyri hodiny.

Video: Ako vyzerá najdlhší visutý most na svete pre peších?



Pozrite si fotografie mosta







Kralický Sněžník



Cesta korunami stromov hneď v blízkosti visutého mostu.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >