Tip na netradičnú akciu: ukážte deťom, ako to vyzeralo, keď boli zatvorené hranice

SITA, 10. novembra 2023 o 05:28

V sobotu po ôsmy raz symbolicky uzatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom. Deti a mladí tak dostanú šancu pochopiť, ako to vyzeralo v minulosti, keď nebolo možné len tak peši, autom či vlakom prejsť z jednej krajiny do druhej.

Hranice boli kedysi strážené takto.

Foto: Šumavainfo.cz

Sobota sa už tradične bude odohrávať pod Cyklomostom slobody v Devínskej Novej Vsi. Návštevníci sa k cyklomostu môžu prepraviť zážitkovým autobusom Železná opona, na ktorý je potrebné sa vopred prihlásiť. „Cestou sa stanú svedkami príbehu o tom, ako sa deti a mladí ľudia pred rokom 1989 nevedomky stávali súčasťou represívneho režimu na hraniciach," uviedla hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman. Návštevníci si budú môcť vyskúšať branné cvičenie, vypočuť príbehy útekov cez železnú oponu a zahrať geokešingovú hru Iron Curtain. Pre deti je pripravený zážitkový program.

Sobotňajší program doplnia hudobné vystúpenia a rozprávania historika Petra Miklu. Herci Divadla ASTORKA Korzo´90 prednesú autentické príbehy ľudí, ktorí túžili po slobode. Záver sobotného podujatia bude patriť pietnej spomienke a kladeniu sviečok k Pamätníku obetí železnej opony. Víkend zatvorených hraníc organizuje BSK v spolupráci s Ústavom pamäti národa, Krajskou organizáciou cestovného ruchu, OZ v Lepších časoch a Mestskou časťou Bratislava – Devínska Nová Ves. Podujatie je súčasťou Festivalu slobody.

Podujatie sa po prvýkrát uskutoční aj v regióne Záhorie, a to v piatok 10. novembra. V Kultúrnom dome – Kino Malacky bude divadelné predstavenie pre stredné školy a verejnosť s názvom Krídlo, ktoré vyrozpráva skutočný príbeh Josefa Hlavatého a jeho trojročného syna Davida. „Obom sa neďaleko Malaciek podarilo utiecť cez železnú oponu podomácky vyrobeným rogalom," priblížila Lucia Forman. Po predstavení sa uskutoční diskusia s historikom Ústavu pamäti národa Petrom Miklem a účinkujúcimi.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >