Talentované deti a mladí ľudia môžu súťažiť o grant, rozdelí sa 66-tisíc eur

SITA, gb, 12. februára 2019 o 11:59

Talentované deti a mladí ľudia sa môžu do 25. februára už po dvanásty raz prihlásiť do grantového programu Talenty Novej Európy. Ten je určený pre všetkých od osem do 25 rokov, ktorí vynikajú talentom a chcú aj naďalej napredovať v oblasti umenia, vedy alebo športu.

Do grantového programu sa môžu prihlásiť talentové deti a mladí do 25 rokov.

Foto: Talenty Novej Európy

Stredoeurópska nadácia a Slovnaft prerozdelia aj v tomto ročníku 66-tisíc eur. Finančnú podporu môžu mladé talenty využiť na kúpu hudobného nástroja, športového výstroja alebo vedeckého vybavenia, či na účasť na súťažiach, workshopoch a kurzoch, kde prezentujú nielen seba, ale aj Slovensko. Mnohé z nich sa totiž konajú v zahraničí a pre rodiny s nadanými deťmi je účasť na týchto podujatiach často finančne náročná.

V minulom ročníku Talentov Novej Európy podporili napríklad 24-ročného Dominika Bariho, ktorého Americká filmová akadémia posunula s jeho dokumentom Oymyakon medzi top 80 najlepších dokumentov na svete, čím bol nominovaný na Oscara. Týždeň strávil na najchladnejšom obývanom mieste našej planéty, kde namerali najnižšiu teplotu -71,2°C.

Finančnú podporu dostal aj 16-ročný Ondrej Vrábel, ktorý pre deti so špeciálnymi potrebami vyvinul aplikácie a tieto počítačové Pinf hry prezentoval na medzinárodnom fóre v Singapure. V súčasnosti je dostupných už 23 hier v 13 jazykoch a na Slovensku ich používajú približne v 1500 domácnostiach.

„Pre nás je veľmi inšpirujúce sledovať, čo všetko sú títo mladí ľudia schopní zvládnuť pri napĺňaní svojich vízií. To, že sa im darí, nám dáva motiváciu pokračovať v programe naďalej,“ uviedla výkonná riaditeľka Stredoeurópskej nadácie Szilvia Czuczor. Dlhodobým zámerom grantového programu je podporovať tých, ktorí majú šancu uspieť aj v medzinárodnej konkurencii.

Celkovo už v grantovom programe podporili 350 mladých talentov, medzi ktorých sa rozdelilo takmer 720-tisíc eur. Viac informácií k programu Talenty Novej Európy je na www.tne.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >