Takto vyzerá správna obuv pre dieťa. Pevná päta, ohybná podrážka a ďalej?

gb, 10. septembra 2023 o 06:00

Začiatok školského roka je už tradične obdobím, kedy sa deťom kupujú nové topánky na jeseň a do školy či škôlky prezuvky. Viete však, aké parametre by mali spĺňať? Prečítajte si malé zhrnutie.

Vyberajte deťom len kvalitnú obuv.

Foto: shutterstock.com

Vybrať kvalitnú detskú obuv nie je také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, na trhu je veľké množstvo produktov a nie všetky detským nohám prospejú. Docentka Jana Hamade, zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na hygienu detí a mládeže, zhrnula, aké parametre by obuv pre deti mala spĺňať, aby nepoškodila ich zdravie.

Ideálna je ľahká, nízka členková obuv, šnurovacia alebo uzatvárateľná textilným pásikom, respektíve na zips. Podpätky by mali byť čo najnižšie. Päta je pevná, zároveň má obuv dostatočne mäkkú a ohybnú podrážku pod prstami a strednou časťou chodidla. Prsty majú dostatok miesta pre správny rast kostí.

Do škôlky či školy sú podľa Jany Hamade ideálne bezpečné uzatvorené prezuvky, vyrobené z prírodných materiálov, napríklad zo spracovanej kože a textilu. „Sú mäkké, priedušné, absorbujú vlhkosť, nedráždia kožu a prispôsobia sa tvaru chodidla,” popisuje Jana Hamade. Prezuvky majú byť ľahké, vzdušné, pre menšie deti s remienkom alebo so šnúrkami. Na šport vyberajte obuv, ktorá vyhovuje požiadavkám konkrétnej športovej aktivity. Ak sa s deťmi chystáte na dlhšie prechádzky či výlety v prírode, dbajte na to, aby obuv mala pevnejšiu konštrukciu zvršku a robustnú podošvu.

Pozor na nevhodnú a nekvalitnú obuv

Odborníčka odporúča vyhnúť sa nevhodným materiálom pre detskú obuv, ako sú koženka, plast či poroméry (syntetické napodobeniny kože). „Obuv z nich sa ťažko prispôsobuje tvaru chodidla, je tvrdá, nepriedušná, nedokáže odvádzať vlhkosť z povrchu kože, a tak môže spôsobiť napríklad plesňové a kvasinkové ochorenia. Nevhodná obuv môže mať vážne zdravotné dôsledky pre dieťa. Zle tvarovaná topánka môže spôsobiť vážne deformity a ortopedické problémy chodidiel, ktoré budú vyžadovať liečbu u odborníka,” dodala Jana Hamade.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >