Svetový týždeň rešpektu k pôrodu bude aj o ženskej sile

pt, 13. mája 2019 o 06:00

Môj pôrod – moja sila, je hlavný motív tohtoročného Svetového týždňa rešpektu k pôrodu, ktorý sa začne 20. mája, niekde už 17. mája. Príslušné združenia pripravujú na tento týždeň rôzne aktivity, od seminárov, prednášok až po priamu pomoc v pôrodniciach po celom Slovensku.

Pôrod taký, aký naozaj je.

Foto: Lacey Barratt

Slovenské duly sa napríklad chystajú priamo v nemocniciach pomáhať ženám ako dobrovoľníčky – pri pôrode aj po ňom, na oddelení šestonedelia. „V minulosti sa táto aktivita stretla s veľkým úspechom, takže každoročne rozširujeme okruh spriaznených pôrodníc,“ uviedla riaditeľka združenia Slovenské duly Ľuba Lapšanská.

Okrem toho sa duly chystajú aj do škôl - rozprávať o materstve a všetkom, čo s tým súvisí. Popritom ešte pripravujú rôzne stretnutia, semináre, workshopy pre rodičov, starých rodičov aj budúcich rodičov.

Sila porodiť je v tebe je napríklad názov diskusie s dulami, ktorá bude v piatok 17. mája v Ivanke pri Dunaji. V Devínskej Novej Vsi zasa bude v ten istý deň od jednej popoludní podujatie pre všetky generácie s uznávanými odborníkmi v oblastiach psychológie, partnerskej komunikácie, psychomotorického vývinu detí, podpory pre ženy počas tehotenstva, pôrodu a šestonedelia.

„Cieľom akcie je ozrejmiť budúcim mamičkám, aké organizácie na Slovensku pôsobia v oblasti materstva a na koho sa v prípade potreby môžu obrátiť. Zoberte aj partnerov, mamy, babky, dedkov, ktorým nové postupy v starostlivosti o bábätko vysvetlia erudovaní odborníci,“ pozývajú duly. Pre rodiny s deťmi, pre ktoré bude k dispozícii bosonohý chodník, hernička, občerstvenie a bar s kaviarňou.

Diskusiu na piatok chystajú aj v Dobrej čajovni v Košiciach, v pondelok 20. mája v penzinskom Centre pre rodinu. V stredu 22. mája sa môžu záujemcovia dozvedieť viac o pôrodoch a súvisiacich veciach v Trnave v zariadení Tri šišky.

O sile ženy porodiť sa bude rozprávať aj vo štvrtok 23. mája v Baby Help centre na Tbilskej ulici v Bratislave. Hosťami budú Zuzana Krišková zo Ženských kruhov a dula Andrea Poloková.

Vo Zvolene bude 25. mája celodenný festival – beseda s pôrodníkom, inštruktorkou gravidjody, terapeutkou k hypnopôrodu, laktačnou poradkyňou, spojený s ukážkami viazania šatiek a správneho nosenia.

Prehľad pripravovaných podujatí si môžete podrobne pozrieť TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >