Pôrod bez chémie? Iba ak domáci. Pozrite si zároveň VIDEO, ako spomínajú na pôrod slovenské ženy

Patricia Poprocká, 18. januára 2019 o 09:09

Kým v tehotenstve si ženy takmer úzkostne dávajú pozor, čo vypijú a zjedia, aby bábätku neuškodili, pri pôrodoch sa na túto zásadu takmer zabúda. Medikamenty sú v pôrodniciach neraz ako na bežiacom páse, vypite toto, dajte si tamto, pritom ženám často ani nevysvetlia, čo a prečo im vlastne dávajú.

Ako rodili slovenské ženy? Pozrite si video



Epidurálna analgézia na utlmenie bolesti je čoraz rozšírenejšia, ženy ju majú dostupnú v pôrodniciach už aj bez príplatku. A hoci aj tá má nepriaznivé vplyvy na priebeh pôrodu a bábätko, nebýva jediným liekom, ktoré ženy dostanú. Umelý oxytocín, prípadne čípok na rozbehnutie pôrodu býva takmer štandardom.

Ženy niekedy ani nemôžu rozhodnúť, či medikamenty chcú alebo nie. Jednou z prvých vecí, ktorú pri pôrode dostanú, je kanyla zavedená do žily. „Tam sa láme dôvera,“ hodnotí kanylu dula a psychoterapeutka Hana Celušáková . Ako vysvetľuje, rodiaca žena, ktorá si medikamenty neželá, sa tým odovzdáva do rúk personálu a musí veriť, že kanylu zdravotníci využijú len naozaj v život ohrozujúcich prípadoch.

Pochopiteľne, pôrodníci kanylu odporúčajú, býva to pre nich istota, keby bolo treba rýchlo zasiahnuť, aj keď by celý pôrod viedli bez chemickej podpory. Rýchly zásah je potrebný napríklad v prípade masívneho krvácania. Niekedy sa medikamenty podávajú až po narodení dieťaťa, napríklad oxytocín pri pôrode placenty alebo po cisárskom reze.

Zásah plodí zásah


Na utlmenie bolesti využíva epidurálnu analgéziu veľké percento žien a odporúča veľké percento pôrodníkov. Nie je však bez nežiaducich účinkov.

„Medikamentózne ovplyvnenie bolesti tlmí vyplavovanie vlastných endorfínov a oxytocínu, potlačí sa teda celý prirodzený systém regulácie, uľahčujúci pôrod,“ pripomína profesor MUDr. Jozef Hašto v článku Význam endogénneho oxytocínu pri prirodzenom vaginálnom pôrode a bondingu , ktorý napísal s psychiatričkou MUDr. Natáliou Kaščákovovu v časopise Slovenská gynekológia a pôrodníctvo.

Ako vysvetľujú, podaním epidurálnej analgézie významne poklesne tvorba prirodzeného oxytocínu v porovnaní so spontánnym pôrodom a pôrod sa často spomalí. „Následne to vedie k podaniu oxytocínovej infúzie,“ píše.

Umelý oxytocín zasa môže neúmerne zosilňovať kontrakcie, čím zvyšuje sympatikotonus a stres u matky aj plodu. Navyše, čím viac umelého oxytocínu telo dostáva, tým menej tvorí vlastný.

Ako konštatujú Jozef Hašto a Natália Kaščáková, najnižšie dávky prirodzeného oxytocínu po pôrode boli zistené práve pri kombinácii epidurálnej anestézie a oxytocínových infúzií.

Po pôrode pomáha viac


Prospešnejší pre ženy je umelý oxytocín, ak ho dostanú po pôrode. „Napríklad infúzia podaná po pôrode vedenom cisárskym rezom alebo po epidurálnej anestézii môže zlepšiť priaznivé účinky kontaktu koža na kožu a zlepšiť popôrodnú materskú adaptáciu,“ konštatujú psychiatrickí odborníci v spomínanom článku. „Nakoniec, našťastie, každý proces dojčenia vedie k uvoľneniu oxytocínu a k nárastu materských adaptácií,“ dodávajú.

Výhrady voči medikamentom má aj česká pôrodná asistentka Ivana Königsmarková. „Síce stlmíme bolesť, ale stlmíme aj vnímanie v zbytku dolnej časti tela. Môže sa stať, že v závere pôrodu žena ťažšie spolupracuje, horšie tlačí a pôrod končieva kliešťami,“ hovorí o epidurálke v knihe Hovory s porodní bábou.

Navyše, aj dieťa porodené s použitím epidurálu je utlmenejšie, spavé, v kontakte koža na kožu sa menej dotýka prsníka a menej cicia, vymenúvajú negatíva Jozef Hašto a Natália Kaščáková.

Švédski vedci v štúdii porovnávajúcej pôrod bez a pôrod s podaním epidurálu zistili, že oneskorený nástup laktácie, kratšie celkové trvanie dojčenia a tiež rozdiely v osobnostnom profile matiek. U žien, rodiacich s epidurálom zaznamenali v prvých dňoch po pôrode menší pokles v úzkosti a agresie, menší nárast sociability. Deň po pôrode síce vykazovali ženu menšiu bolesť, ale aj menšiu spokojnosť po pôrode.

Epidurál je podľa Ivany Königsmarkovej vhodný pre ženy, ktoré rodia mŕtve dieťa, prípadne ak pôrod trvá veľmi dlho a žena je veľmi unavená.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >